'Drie boeken': aflevering 159: Wim Oosterlinck praat met Herman Van Rompuy

8 november 2022

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. In aflevering 159 is zijn gast voormalig minister, premier en Europees president Herman Van Rompuy.

"Ik lees altijd romans. Denk niet dat ik veel essays lees over politiek of zo, heel weinig. Ik tracht bij mijn lectuur iets anders te doen dan waarmee ik gans mijn leven bezig ben geweest.”

Hier vind je de aflevering:
https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2022/11/08/drie-boeken-159-herman-van-rompuy/

Luister hier (via Spotify):
https://open.spotify.com/episode/3Il0MjLH8Ruv0NGdLeTJXx

De boekenkast van herman van rompuy


Herman Van Rompuy (1947) is CD&V-politicus. Zijn politieke loopbaan begon in 1973 als nationaal ondervoorzitter van de jongerenafdeling van de partij. Hij werd senator en volksvertegenwoordiger, later ook minister van begroting en in 2009 was hij bijna een jaar lang premier van België.
Daarna werd hij voorzitter van de Europese raad, president van Europa, dat deed hij tot 2014.
Hij heeft verschillende boeken geschreven en hij is bekend als schrijver van haiku’s, waarvan er al enkele bundelingen verschenen.
Ik ging bij Herman Van Rompuy thuis langs op een regenachtige herfstdag. Hij woont in Sint-Genesius-Rode samen met zijn vrouw Geertrui Windels.

Hvr1


Op de muur van het huis staan de letters: Rustige vastheid. We gingen zitten in een zitkamer, elk in een zetel. Een salon waar geen boeken staan, wel heel wat beeldjes én een foto van Herman Van Rompuy die de paus ontmoet.

Hvr2


Ons gesprek gaat over het boek dat hij aan zijn kleinzoon gaf, over lezen in het Frans en lezen op de e-reader. Over onderhandelen als voorzitter van de Europese raad en het gevoel dat hij nu, achteraf, heeft bij zijn ontmoetingen met Vladimir Putin. Over haiku’s en harmonie. En hij vertelt hoe hij op zijn 10-12 jaar al zei dat hij eens aan het hoofd van het land wilde staan.

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Herman Van Rompuy:

1. Leo Tolstoj: Oorlog en vrede
2. Albert Camus: Retour à Tipasa
3. André Malraux: Les chênes qu’on abat...

Luister hier naar aflevering 159 met Herman Van Rompuy. (via Apple Podcasts):
https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949?i=1000585424640

Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes:
https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2022/11/08/drie-boeken-159-herman-van-rompuy/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

Hvr3