'Drie boeken': aflevering 161: Wim Oosterlinck praat met Gabriel Rios

23 november 2022

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. In aflevering 161 is zijn gast zanger en muzikant Gabriel Rios.

"I read at night, and almost always at night, after dinner. In Valencia, I take my book and I go somewhere where hopefully there's not a lot of people and phones."

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2022/11/22/drie-boeken-161-gabriel-rios/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/45YVF4mQgfyIRQQOawAFYV


Gabriel Rios (1978) is geboren in Puerto Rico; op zijn 17de verhuisde hij naar België om in Gent schilderkunst te studeren. Hij begon muziek te maken, zijn solodebuut Ghostboy verscheen in 2004; hij maakte het album samen met producer Jo Bogaert van Technotronic, die eerder al te gast was in deze podcast. Zijn recentste album op het moment van ons gesprek was Flore. Zijn bekendste nummers zijn Broad Daylight en Gold.

Gabriel Rios’ moedertaal is Spaans, hij woont nu in Valencia; hij spreekt Engels en Nederlands, maar hij vroeg of we het gesprek in het Engels konden doen, zodat hij zich genuanceerd kan uitdrukken, vandaar dus deze Engelse aflevering.

Gr1

We hadden afgesproken in Merendree bij Deinze in Oost-Vlaanderen, waar Gabriel Rios in een guesthouse woont terwijl hij op theatertournee is door Vlaanderen. We gingen in de prachtige tuin zitten, in een soort grote open vogelkooi. Hij stak een sigaar op, die al snel weer uitdoofde.

Hij vertelt over hoe zijn ouders filosofische discussies met hem voerden als kind, over de link tussen de boeken die hij kiest en hoe hij zelf nummers schrijft, over zijn bewondering voor intelligentie, over lezen in het Spaans en in het Engels, over een loner zijn in het leven. Hij verklapt zijn favoriete leesplek in Valencia - een toeristische tip dus eigenlijk - en zegt hoe we een totaal ander beeld van hem zouden krijgen als we zijn boeken thuis in Valencia zou zien.

Gr2

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Gabriel Rios:

1. Cormac McCarthy: Blood Meridian
2. Hilary Mantel: Wolf Hall Trilogy
3. Margaret Irwin: That Great Lucifer

Luister hier naar aflevering 161 met muzikant Gabriel Rios. (via Apple Podcasts):
https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949?i=1000587050471

Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2022/11/22/drie-boeken-161-gabriel-rios/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

Gr3