'Drie boeken': aflevering 165: Wim Oosterlinck praat met Paul De Grauwe

20 december 2022

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlink elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. In aflevering 165 is zijn gast professor economie Paul De Grauwe.

"Mijn vrouw zegt altijd: ‘je hebt een heel slecht geheugen, behalve als het over boeken gaat’.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomst...

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episo...

Paul De Grauwe (1946) is professor economie, aan de London School of Economics en professor emeritus aan de KU Leuven. Hij werkte vroeger ook voor het IMF en was een tijd senator voor Open VLD.

Hij schreef columns voor De Morgen en de Financial Times, kreeg de Arkprijs van het Vrije Woord en verschillende eredoctoraten aan universiteiten.

Hij publiceerde verschillende boeken over economie, waaronder De limieten van de markt: De slinger tussen overheid en kapitalisme.

Karamazov


Ik zocht Paul De Grauwe thuis op in Leuven, waar we in de woonkamer aan tafel gingen zitten, ik keek uit op een enorme boekenkast; daarvoor staat een grote rode zetel. Hij vertelt in ons gesprek over de extra boekenkasten in zijn bureau, waar meer vakliteratuur staat.

Hij vertelt over zijn vrouw die hem zegt dat hij enkel onthoudt wat er in boeken staat, en niet wat zij hem zegt. En het gaat uiteraard over economie: ik vraag hem wat er in zijn denken over economie veranderd is doorheen de jaren. Opvallend: hij kiest geen enkel economisch boek, maar op het einde verplicht ik hem om er toch één te kiezen.

Blinde horlogemaker


Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Paul De Grauwe:

1. Fjodor Dostojewski: De gebroeders Karamazov
2. Richard Dawkins: The Blind Watchmaker
3. Gabriel García Márquez: Liefde in tijden van cholera

Luister hier naar aflevering 165 met Paul De Grauwe (via Apple Podcasts): https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949?i=1000590698338

Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2022/12/20/drie-boeken-165-paul-de-grauwe/

Veel kijk- en luisterplezier!

Liefde in tijden