'Drie boeken': aflevering 169: Wim Oosterlinck praat met Martin Heylen

17 januari 2023

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. In aflevering 169 is zijn gast televisiemaker Martin Heylen.

"Ik ben meer verliefd op het medium boek dan op het medium televisie.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/01/17/drie-boeken-169-martin-heylen/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/4oKThWu6yBKrpLGfta082I


Martin Heylen (1956) is televisiemaker. Hij heeft een deel van zijn carrière aangebeld bij willekeurige huizen om aan de mensen te vragen hoe hun leven eruitziet. Hij deed dat onder meer voor Man Bijt Hond. Voor zijn reeks Terug naar Siberië uit 2006 kreeg hij de Prijs van Televisiekritiek. Hij maakte ook God en klein Pierke, Dr Livingstone samen met Philippe Geubbels, Terug naar eigen land en Heylen en de herkomst. Wij praatten met elkaar kort nadat zijn reeks Uncle Martin op televisie kwam, waarin hij naar Amerika trok op zoek naar een tak van zijn familie. Bij het programma hoort ook een boek: Ik dacht dat ik een kleine familie had.

Mh1


Ik zocht Martin Heylen thuis op, in zijn appartement in Oostende. Hier komen geen camera’s, zei hij. We gingen zitten in zijn werkkamer, omgeven door boekenkasten en wereldkaarten. Hij vertelt waarom hij precies in Oostende woont. Hij toont het avonturenverhaal dat zijn vader hem gaf. We praten over de bijzondere creatieve fase waarin hij nu zit, over het land dat hem het diepst onder de huid gekropen is. Over werken in de fabriek, over zijn twijfels als tv-maker en over zijn stress voor dit gesprek. En hij haalt het boek boven dat helemaal met hem meereisde naar Amerika.

Mh2


Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Martin Heylen:

1. Max Brand: Dan Barry de ontembare
2. Alessandro Barrico: Mr. Gwyn
3. Gerard Jacobs: De goden hebben honger. Siberische reisverhalen

Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/01/17/drie-boeken-169-martin-heylen/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

Mh3