'Drie boeken': aflevering 172: Wim Oosterlinck praat met Rick de Leeuw

7 februari 2023

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. In aflevering 172 is zijn gast zanger, schrijver en presentator Rick de Leeuw.


"Soms wil ik een boek wegleggen maar lukt het niet uit een rare solidariteit: want dan laat ik de hoofdpersoon in zijn eentje achter. Dat soort vriendschap heb ik vaak met boeken.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/02/07/drie-boeken-172-rick-de-leeuw/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/4AAEEbOt8WD5g9kFiktvy9

De boekenkast van Rick de Leeuw


Rick de Leeuw (1960) is zanger, schrijver en presentator. Hij werd bekend als de zanger van de Nederlandse groep Tröckener Kecks. Nu maakt hij al vele jaren soloplaten, zijn recentste op het moment van ons gesprek heet Lieg me de waarheid.

Hij is vaak te zien op televisie, onder meer als voetbalcommentator. In 2006 presenteerde hij zijn eigen talkshow op Canvas: De Leeuw in Vlaanderen.

Rick de Leeuw schrijft ook: songteksten uiteraard, daarnaast romans en dichtbundels. Zijn debuutroman heette De laatste held, een van zijn dichtbundels was Echte mannen scheiden niet, geschreven na zijn scheiding.

Rdl1

Rick de Leeuw nodigde mij uit bij hem thuis, in het Limburgse Heks, deelgemeente van Heers, waar hij in het centrum woont. We gingen meteen dag zeggen tegen zijn vriendin Maartje, die stond te schilderen in haar atelier in de tuin. Ze is kunstschilder.

Rick en ik gingen zitten aan de tafel in de woonkamer, naast de piano; achter mij een nis met boekenkasten waarmee iets aan de hand is - straks meer daarover - ook vòòr mij stond nog een boekenkast. Op tafel taart en boeken.

Rdl2

Hij vertelt over het verschil tussen Heks en Amsterdam, over het boek Stoner, waaruit hij met een zekere gêne nog eens een zin wil pikken voor een songtekst, over het boek waarin hij als kind zichzelf herkende, en dat bleef zo zijn hele leven lang. Het gaat over lezen en schrijven, over Lou Reed en Jan Hautekiet.

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Rick de Leeuw:

1. Victor Klemperer: Tot het bittere einde. Dagboek 1933-1945
2. Giacomo Casanova: Het verhaal van mijn leven
3. Theo Thijssen: Kees de jongen

Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/02/07/drie-boeken-172-rick-de-leeuw/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

Rdl3