'Drie boeken': aflevering 174: Wim Oosterlinck praat met Lien Verpoest

21 februari 2023

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. In aflevering 174 is zijn gast Ruslandkenner Lien Verpoest van de KU Leuven. Een aflevering naar aanleiding van de eerste verjaardag van de inval van Rusland in Oekraïne.


"Voor mij hoeft een boek geen feest van herkenning te zijn. Een boek dat je echt uitdaagt, waarvan je bij de helft denkt: hier weet ik helemaal niks van, ik moet extra gaan opzoeken, dat is voor mij het grootste cadeau.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/02/21/drie-boeken-174-lien-verpoest/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/2BJD5I2sycDzYv0aXiX5O3

De boekenkast van Lien Verpoest 1


Mijn gast in deze aflevering is Ruslandkenner Lien Verpoest (1977).

Ze is professor geschiedenis aan de Universiteit van Leuven. Ze studeerde Slavistiek, ging een jaar internationale politiek en conflictbeheersing studeren in Sint-Petersburg, werkte in de politieke wetenschappen en doet nu onderzoek en geeft les bij de geschiedenis.

Lien is gespecialiseerd in de diplomatieke relaties tussen landen, en heel specifiek wordt ze vaak bevraagd over de relaties tussen Rusland en de Europese Unie.

LV1


We gingen bij haar thuis in Blanden, deelgemeente van Oud-Heverlee bij Leuven, aan tafel zitten, waar al een klein blauw Russisch boekje klaar lag.

Ze stak de poes in de tuin en vertelde over haar Oekraïense collega die plots een vergadering moest missen omdat hij aan het vechten was, over haar lezende moeder en haar lezende kinderen, over de extra boekenmuur die vol boeken staat op haar werk.

Het gaat over haar studies in Sint-Petersburg, en ze vertelt dat ze nét een conferentie had met Russische collega’s over erfgoed op de Krim, toen Rusland Oekraïne binnenviel.

LV2


Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Lien Verpoest:

1. Patrick Leigh Fermor: A time of gifts
2. AS Byatt: Possession
3. Aleksandr Poesjkin: Jevgeni Onegin

Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/02/21/drie-boeken-174-lien-verpoest/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

LV3