'Drie boeken': aflevering 175: Wim Oosterlinck praat met Koen Clement

28 februari 2023

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. In aflevering 175 is zijn gast directeur-generaal van Europalia Koen Clement.


"Boeken, romans meer dan non-fictie, geven soms inzicht of houvast of inspiratie, of moed. Ik denk dat romans het leven vaak beschrijven zoals het echt is.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/02/28/drie-boeken-175-koen-clement/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/2G5co2O35W7zfGBDEWuXW6

De boekenkast van koen clement


Koen Clement (1964) is directeur-generaal van het Belgische cultuurfestival Europalia. Eerder was hij algemeen directeur van uitgeverijconcern WPG Uitgevers in Nederland en marketingdirecteur bij De Persgroep. Hij werkte ook een tijd voor de krant De Morgen en werd genoemd als kandidaat om de VRT te leiden.

Kc1


Koen Clement woont in Groot-Bijgaarden. In zijn huis zie je meteen volle boekenkasten staan. Ik zag een schap Jeroen Brouwers, een schap Hugo Claus, en enkele striptekeningen aan de muren. Hij vertelt waar zijn passie voor boeken vandaag komt, hoe het was om een groep uitgeverijen in Nederland te leiden, wat het verschil is met Vlaanderen, wat hij moeilijk vindt als manager, het gaat over Spaans lezen en over de magische kracht van feuilletons. En hij vertelt over de dag dat Hugo Claus bij hem thuis op bezoek kwam.

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Koen Clement:

1. Hugo Claus: Het verdriet van België
2. Almudena Grandes: Het ijzig hart
3. Weekblad Kuifje

Kc2


Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/02/28/drie-boeken-175-koen-clement/

Wil je de nieuwsbrief van Wim ontvangen? https://wimoosterlinck.substack.com/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

KC3