'Drie boeken': aflevering 178: Wim Oosterlinck praat met Stefan Hertmans

21 maart 2023

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. Deze aflevering werd opgenomen in de Belvedère, de bovenste verdieping van de Boekentoren in Gent. Zijn gast is schrijver Stefan Hertmans.


"Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat een goed boek slimmer is dan zijn schrijver. Schrijvers die slimmer zijn dan hun boeken zijn arrogant. Als je boeken geslaagd zijn, weten ze meer dan jezelf.”

Stefanhertmansinboekentoren

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/03/21/drie-boeken-178-stefan-hertmans/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/1R9IpYwKERuRNWE6bFg7Sb

Stefan Hertmans (1951) is een van de meest succesvolle en gevierde schrijvers van Vlaanderen. Hij schrijft essays, theaterteksten, poëzie en romans. Zijn recentste essayboek heet Verschuivingen. Voor zijn roman Oorlog en terpentijn kreeg hij in 2014 de AKO literatuurprijs. De Engelse vertaling stond op de longlist van de prestigieuze MAN Booker Prize. Hij schreef onder meer ook de romans De bekeerlinge en De opgang, die zich in Gent afspeelt.

Sh1


Stefan Hertmans vertelt in deze podcast een van zijn eerste leesherinneringen: hoe hij als kind Suske en Wiske las. Hij vertelt hoe hij vroeger zijn boeken per thema plaatste in zijn boekenkast, en over de ziel van zijn bibliotheek. Hoe zijn schrijverschap begon toen hij als jonge tiener passerende boten op de Schelde beschreef. Hij praat vol passie over de drie boeken die hij gekozen heeft, én je hoort het geheim van de naam van een personage in zijn roman Naar Merelbeke.

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Stefan Hertmans:
1. Roberto Calasso: De bruiloft van Cadmus en Harmonia
2. Thomas Mann: Doctor Faustus
3. W.G. Sebald: Austerlitz

Sh2


Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes:

https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/03/21/drie-boeken-178-stefan-hertmans/

Wil je de nieuwsbrief ontvangen?

https://wimoosterlinck.substack.com/


Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

Sh3