'Drie boeken': aflevering 182: Wim Oosterlinck praat met Maartje Swillen

18 april 2023

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. Zijn gast in aflevering 182 is uitbaatster van boekhandel Boekarest in Leuven, Maartje Swillen.


"Een roman tussen de 100 en de 200 pagina's, da's voor mij de perfecte lengte. De Toverberg van Thomas Mann heb ik ook graag gelezen, maar bij zo'n boeken is er toch ook altijd sprake van een zekere opluchting als ze uit zijn. Ik heb graag dat het nog jammer is dat een boek uit is.”

Boekenkast Maartje2


Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/04/17/drie-boeken-182-maartje-swillen/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/56anrpTvMTOC3xy8DXanEn

Mijn gast in deze aflevering kwam al in twee eerdere afleveringen van drie boeken ter sprake, bij radiopresentatrice Annelies Moons en professor Lien Verpoest. Maartje Swillen (1986) is uitbaatster van boekhandel Boekarest in Leuven en wordt bejubeld door wie haar kent omdat ze zo goed boeken kan aanraden.

MS1


Boekhandel Boekarest is een prachtige boekhandel op het Ladeuzeplein in Leuven. We spraken niet in de boekhandel af maar bij Maartje thuis; haar huis ligt op een steenworp van haar werk. Ze vertelt hoe ze precies tips geeft aan klanten, hoe ze in haar hoofd te werk gaat, én ze geeft ons uiteraard zelf drie tips. Voorts vertelt ze hoe ze soms weddenschappen afsluit met collega’s in de boekhandel, en hoe één van haar aller-favoriete schrijvers plots bij haar in de winkel stond. Ik vraag haar ook wat het lastigste is aan werken in een boekhandel. Ze geeft een antwoord dat ik niet verwacht had, een antwoord dat tegelijk begrijpelijk én erg pijnlijk is.

MS2


Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Maartje Swillen:

1. Martin Michael Driessen: Een ware held
2. William Maxwell: So long see you tomorrow
3. Colum McCann: Dancer

Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/04/17/drie-boeken-182-maartje-swillen/

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? https://wimoosterlinck.substack.com/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

MS3