'Drie boeken': aflevering 186: Wim Oosterlinck praat met Valerie Van Peel

16 mei 2023

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. Zijn gast in aflevering 186 is politica Valerie Van Peel.


"Ik lees overal. Ik kan soms zelfs in het parlement een halfuurtje zitten lezen: als ik er even helemaal uit moet, omdat het mij weer allemaal tot daar zit, dan ga ik op mijn bureau snel wat in mijn e-reader lezen.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/04/26/drie-boeken-186-valerie-van-peel/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/3jcOQcD5GljfkkHS15YQRf

Vvp hond


Valerie Van Peel (1979) is federaal parlementslid voor de partij N-VA. Ze begon haar carrière als politiek journaliste, werd gemeenteraadslid en schepen in Kapellen. Vanaf 2009 was ze partijwoordvoerder van N-VA. In 2014 werd ze verkozen als parlementslid, in 2021 werd ze ook ondervoorzitter van de partij. Eén jaar later besliste ze om te stoppen met actieve politiek en niet op te komen bij de volgende verkiezingen.
In 2017 vertelde ze naar aanleiding van de zaak Roger Vangheluwe in De Afspraak op televisie dat ze als kind vanaf haar 7 jaar seksueel misbruikt is. Ze heeft er nu ook een boek over geschreven samen met andere overlevers. Het boek heet Over leven. Moed en groei na kindermishandeling en -misbruik.

Vvp1


Ik zocht Valerie Van Peel thuis op in Kapellen, ze is een gescheiden moeder van een tweeling, op het moment van ons gesprek zijn ze 10 jaar. Ik zag nergens een boekenkast, ze vertelt in deze aflevering waarom. Ze heeft het over het razende tempo waaraan ze boeken leest, liefst thrillers. Het boek dat acteur Warre Borgmans haar aanraadde en het boek dat ze van haar vader kreeg.

Ze ontdekte zelfs een vergeten briefje van haar vader, die overleden is, in een van haar drie boeken. Het gaat over politiek en wat erin misloopt, over kindermisbruik, haar eigen foute relaties en ik vraag haar wat ze gaat doen nu ze stopt met politiek.

Vvp2


Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Valerie Van Peel:

1. Sharon Gesthuizen: Schoonheid, macht, liefde. In het leven en de politiek
2. Rika Ponnet: Blijf bij mij
3. Toni Coppers: Offer

Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/04/26/drie-boeken-186-valerie-van-peel/

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? https://wimoosterlinck.substack.com/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

Vvp3