'Drie boeken': aflevering 188: Wim Oosterlinck praat met illustrator Ilah

30 mei 2023

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. Zijn gast in aflevering 188 is cartooniste en illustrator Inge Heremans, alias Ilah.


"Fictie lezen is voor mij noodzakelijk escapisme. Ik denk dat het mij behoedt voor depressie, gek worden (lacht), ik denk dat ik anders teveel met mijzelf zou bezig zijn, zou piekeren over mijn eigen leven."

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/05/29/drie-boeken-188-ilah/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/4rysVNJv8asTvOcPDX0IZW

De boekenkast van ilah


Inge Heremans (1971) is de echte naam van Ilah, cartooniste en stripauteur. Ze is vooral bekend van haar figuurtje Cordelia. Ze woont in Ganshoren bij Brussel.

We gingen zitten in haar werkkamer, met overal schriftjes en schetsboeken en enkele Cordelia-strips aan de muren.

Ih1


Ze vertelt over de nonkel van haar vader die haar aan het lezen zette, over haar voorkeur voor dikke boeken. Ze legt uit waarom ze van filosofie hield toen ze studeerde, en hoe lezen voor haar een middel is tegen depressie en tegen teveel-met-jezelf-bezig-zijn. Het gaat over Japan, en over de overeenkomst tussen Murakami en Houellebecq. En ze vertelt welk boek ze hartstochtelijk haat. Het is een boek dat in deze podcast al eerder voorkwam, in een gelijkaardige context.

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Ilah:

1. Simone de Beauvoir: De tweede sekse
2. Harry Mulisch: De ontdekking van de hemel
3. Sayaka Murata: Life Ceremony

Ih2


Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/05/29/drie-boeken-188-ilah/

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? https://wimoosterlinck.substack.com/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

Ih3