'Drie boeken': aflevering 189: Wim Oosterlinck praat met viroloog Marc Van Ranst

6 juni 2023

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. Zijn gast in aflevering 189 is viroloog Marc Van Ranst.

"Ik kan me nog goed voor de geest halen welke levenslust uit Pallieter van Felix Timmermans kwam, die spatte van de pagina’s af.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomst...

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episo...

Pallieteranton


Marc Van Ranst nodigde mij uit in Herent, waar zijn atelier is. Ik mag het woord mancave niet gebruiken van hem, maar dat is het wel, maar dan van een man die van kunst en boeken houdt. Een plek vol kunstwerken, zelfgemaakte kunst en boeken. Met borstbeelden van schrijvers en kunstenaars. En met veel rommel, zegt hij zelf.

Marcskast2


Marc Van Ranst (1965) was griepcommissaris van ons land en kwam tijdens de covidpandemie dagelijks in de media , waar hij probeerde uit te leggen wat de situatie op dat moment was en wat de beste maatregelen waren die we konden nemen. Dat heeft hem een hele stoet haters opgeleverd, die hem dagelijks belagen, meestal op sociale media. We hebben het erover in deze podcast.

Walasse ting


Marc Van Ranst maakt voor zijn drie boeken een zeer kunstzinnige, poëtische keuze. Zijn drie boeken hebben een speciale vorm, of: er is iets met de vorm ervan aan de hand. Hij vertelt over het boek dat hij als kind las en dat hem niet meer losliet. Over het boek dat als kind zijn interesse in microbiologie veroorzaakte, en het labo dat hij bouwde in de kelder bij hem thuis. Over het gedicht dat voorgelezen moet worden tijdens zijn begrafenis. Over de vermoeidheid na de covidperiode en over de kunstwerken die hij nu zelf maakt.


Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Marc Van Ranst

1. Felix Timmermans: Pallieter
2. Walasse Ting: One cent Life
3. Marcel Van Maele: Vakkundig hermetisch

Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wpcomst...

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? https://wimoosterlinck.substac...

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

Vakkundig hermetisch2