'Drie boeken': aflevering 197: Wim Oosterlinck praat met Herman Portocarero

25 juli 2023

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. Zijn gast in aflevering 197 is diplomaat en schrijver Herman Portocarero.


"Ik ben in mijn volwassen leven ongeveer 15 keer verhuisd. En mijn conclusie is dat je fictie over het algemeen niet herleest, behalve dan misschien een paar klassiekers. Ik heb al een aantal keren een hele bibliotheek achtergelaten.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/07/24/drie-boeken-197-herman-portocarero/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/7rsMlA6uG5p6Wrx8LYvkRE


Herman Portocarero (1952) is diplomaat op rust. Hij werkte tijdens zijn carrière in Ethiopië en Parijs, was Belgisch ambassadeur in Cuba en Jamaïca, was ambassadeur voor de Europese Unie en werkte als diplomaat bij de Verenigde Naties in New York.

Hij heeft verschillende romans en misdaadverhalen geschreven, en vertelde over zijn familie in het boek Collaboratie, fortuin en ondergang. Daarin beschreef hij de Duitsgezindheid van zijn vader tijdens de tweede wereldoorlog. Hij was ook te zien in de tv-reeks Kinderen van de collaboratie. Zijn recentste boek op het moment van ons gesprek is een episch detectiveverhaal: Het raadsel van de roem der vorsten.

Herman P1


Hij woont in het zuiden van Spanje, maar ik sprak hem toen hij enkele dagen in België was. Hij verbleef in Hotel Le Dôme aan het Rogierplein in Brussel, we ontmoetten elkaar in de lobby en gingen naar zijn kamer om rustig te kunnen praten.

Hij vertelt over het verboden boek dat hij via zijn oudere zus leerde kennen, over de Duitse boeken in huis en hoe hij door zijn vader al snel Duits kon, en over het Belgische boek dat hij nu aan het lezen is: Congo van David Van Reybrouck. Bovendien onthult hij wat hij nu aan het schrijven is. Voorts gaat het over Havana en New York, over Brussel en Cadiz.

Herman P2


Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Herman Portocarero:

1. Honoré De Balzac: Het meisje met de gouden ogen
2. Friedrich Dürrenmatt: De rechter en zijn beul
3. Dashiel Hammet: The Glass Key

Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/07/24/drie-boeken-197-herman-portocarero/

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? https://wimoosterlinck.substack.com/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

Herman P3