'Drie boeken': aflevering 206: Wim Oosterlinck praat met Joris Luyendijk

3 oktober 2023

In zijn podcast 'Drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. Zijn gast in aflevering 206 is Nederlands journalist en schrijver Joris Luyendijk.


"Als ik me echt erger aan een boek, schrijf ik allerlei scheldpartijen in de kantlijn, zoals 'lafaard', 'eikel', 'hoe durf je', 'wezel die je bent’.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/09/26/drie-boeken-206-joris-luyendijk/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/476KXqG6LZu98MBAkMI6fM

Left hand

Joris Luyendijk (1971) is een Nederlands journalist en schrijver. Hij werd bekend als verslaggever in het Midden-Oosten. In 1998 publiceerde hij zijn eerste boek: Een goede man slaat soms zijn vrouw. In 2006 kwam Het zijn net mensen, over zijn tijd als correspondent. Hij volgde een tijdlang de Nederlandse politiek op het Binnenhof, werkte voor de Britse krant The Guardian en bestudeerde de financiële wereld. In 2006 en 2007 presenteerde hij Zomergasten op de Nederlandse televisie.

Adversaire

In 2022 verscheen zijn ophefmakende boek De zeven vinkjes. Hoe mannen zoals ik de baas spelen. Een boek waarin hij uitlegt hoe hij zelf en de bubbel van mannen waarin hij zit, deel zijn van een elite en zelf niet doorhebben dat ze daardoor zo succesvol zijn. We praten erover in deze aflevering. Hoe kwaad mensen op hem zijn voor dit boek. Omdat hij iets blootlegt dat we niet doorhadden, of niet willen beseffen. Joris Luyendijk is iemand die in zijn werk probeert om de diepe vooronderstellingen van ons leven in vraag te stellen.

Houttuinen

Ik ging bij hem thuis langs, in zijn huis in Amsterdam. We gingen in de woonkamer zitten, rondom ons lage boekenkasten. Zijn werkkamer is beneden naast de tuin. Af en toe hoor je misschien rare geluiden: dat is wat gerommel in de keuken ernaast. We praten over science fiction lezen, over detectiveromans, over vreemde woorden die hij in een Frans boek las en moest opzoeken. Hij zegt dat hij een aardig deel van de literatuur gezeur vindt, en vraagt zich af of subsidies wel goed zijn voor de letteren.

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Joris Luyendijk:

1. Ursula K. le Guin: The Left Hand of Darkness
2. Emmanuel Carrère: L’adversaire
3. Jan Willem van de Wetering: Het Lijk in de Haarlemmer houttuinen

Luister hier naar de podcast: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/09/26/drie-boeken-206-joris-luyendijk/

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? https://wimoosterlinck.substack.com

Wim Oosterlinck