'Drie boeken': aflevering 215: Wim Oosterlinck praat met Kluun

28 november 2023

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. Zijn gast in aflevering 215 is de Nederlandse bestsellerauteur Kluun.


"Ik denk dat ik minder lees dan de meeste schrijvers. Ik vind het net zo belangrijk verhalen tot me te nemen in de vorm van films en series.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/11/28/drie-boeken-215-kluun/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/4yATxs7hn91zPC6KmEnRUu

Kluun (1964) heet in het echt Raymond van de Klundert. Hij is schrijver en bestsellerauteur in Nederland. We hadden afgesproken op zijn woonboot in het centrum van Amsterdam.

De boekenkast van Kluun


Kluun begon als marketingman, richtte zijn eigen marketingbureau op, en begon te schrijven na de dood van zijn vrouw. Zij stierf aan kanker. Op reis door Australië met zijn driejarige dochter maakte hij de aantekeningen voor zijn debuutroman Komt een vrouw bij de dokter. Het boek was een bom in de Nederlandse literatuur en werd het best verkochte debuut aller tijden. Het is tot vandaag het meest hartverscheurende boek dat ik ooit las. Daarna schreef Kluun onder meer de romans De weduwnaar en DJ. Zijn recentste boek heet Help, ik heb een puber! en is een zelfhulpboek voor ouders met pubers.

Kluun1


Ik stapte binnen op zijn woonboot - het was een zonnige dag. Kluun ging koffie maken, vertelde dat hij vroeger in Antwerpen gewoond heeft en toen graag naar Studio Brussel luisterde. Toen gingen we aan zijn werktafel zitten, raam open, uitzicht op het water. Hij vertelt over zijn favoriete Italiaanse schrijver en zijn absolute nummer 1-boek. Waarom hij zijn boek Komt een vrouw bij de dokter vandaag niet meer zou kunnen en willen schrijven. Het grootste probleem bij mensen die willen leren schrijven. En op het einde houdt hij een vurig pleidooi om het leesplezier terug te brengen bij jongeren.

Kluun2


Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Kluun:

1. Niccolò Ammaniti: Ik haal je op, ik neem je mee
2. Blake Snyder: Save the cat
3. P.F. Thomése: J. Kessels, the novel

Luister hier naar de podcast: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/11/28/drie-boeken-215-kluun/

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? https://wimoosterlinck.substack.com

Wim Oosterlinck

Kluun3