'Drie boeken': aflevering 223: Wim Oosterlinck praat met Ingmar Heytze

23 januari 2024

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. Naar aanleiding van de poëzieweek is zijn gast in aflevering 223 de Nederlands dichter en podiumbeest Ingmar Heytze.


"Het moment dat je leert lezen, dat je iets abstracts kan omzetten in iets dat je kan begrijpen, verander je van dier naar mens.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2024/01/23/drie-boeken-223-ingmar-heytze/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/3SSrh2NfknaEXkeSvyGbkT

De boekenkast van Ingmar Heytze


Ingmar Heytze (1970) is dichter. Hij woont in Utrecht, waar ik hem ook ging opzoeken voor deze podcast. Op zijn schrijfzolder, had hij in de mail gezegd.

Hij heeft dichtbundels gepubliceerd, was stadsdichter van Utrecht, zijn werk is te zien op heel wat plekken en gebouwen in Nederland; hij treedt ook heel vaak op; hij vertelt dat die optredens zelfs een grote invloed hebben op zijn schrijven.

Toen ik aankwam zeiden we dag tegen zijn vrouw Anouk, en dan trokken we twee trappen omhoog, naar zijn schrijfzolder dus.

Ingmar1


Daar zag ik meteen: gitaren en versterkers en apparatuur, een kastje met vinylplaten en een platendraaier, een grote witte boekenkast schuin onder het dak, kunst aan de muren en heel veel plastic dozen. Die hadden te maken met zijn archief. Hij was aan het beslissen wat er naar het letterkundig museum mag en wat niet.

Ingmar Heytze heeft het over zijn dichterlijke vader, zijn poëziepapa. Over hoe zijn moeder hem als kind voorlas, en hoe zijn zus hem leerde lezen, over stelen van andere dichters. Hij vertelt dat hij eigenlijk geen romans leest, waarom dat niet gaat, en over zijn zelftwijfel als dichter.

Ingmar2


De drie boeken van Ingmar Heytze zijn:

1. T.H. White: Arthur. Koning voor eens en ooit
2. Paul Auster: Het rode notitieboekje
3. Frank Koenegracht: Alle gedichten

Luister hier naar de podcast: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2024/01/23/drie-boeken-223-ingmar-heytze/

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? https://wimoosterlinck.substack.com

Wim Oosterlinck

Ingmar3