'Drie boeken': aflevering 225: Wim Oosterlinck praat met Rudi Vranckx

6 februari 2024

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. Zijn gast in aflevering 225 is oorlogsjournalist Rudi Vranckx.


"Ik lijk wel een soort eekhoorn die overal boeken gaat verstoppen.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2024/02/06/drie-boeken-225-rudi-vranckx/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/2eIKu34KXjKHFptzjXFyCe?si=kRI0mtguSkGuEHSUtZht_g

Rudi Vranckx (1959) is oorlogsjournalist voor de openbare omroep. Hij maakte reportages in onder meer Irak, Afghanistan, Syrië, Libanon, Israël en Palestina. Hij schreef ook verschillende boeken, waaronder Mijn kleine oorlog.

RV1


Hij nodigde mij uit in zijn huis in het centrum van Leuven. De meeste boeken staan boven op zolder, ik ging even een kijkje nemen, maar voor ons gesprek gingen we beneden in de woonkamer zitten. Rudi Vranckx kiest drie boeken die voor hem belangrijk zijn. En hij vertelt over zijn boekencollectie die zich op verschillende plaatsen bevindt, wie hem inspireerde voor zijn job als oorlogsverslaggever, wat al die oorlogen met je doen als mens. Over het moment dat hij het gevoel had: nu zit ik in het hart van de duisternis, in het diepste van het diepste. Over zijn eigen posttraumatisch-stresssyndroompje, zo noemt hij het zelf, en over de boekenstraat in Bagdad.

RV2


De drie boeken van Rudi Vranckx zijn:

1. Martha Gellhorn: ⁠Het gezicht van de oorlog⁠

2. Joseph Conrad: ⁠Hart der duisternis⁠

3. Helene Nolthenius: ⁠Duecento⁠


Luister hier naar de podcast: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2024/02/06/drie-boeken-225-rudi-vranckx/

Wim Oosterlinck

RV3