'Drie boeken': aflevering 230: Wim Oosterlinck praat met Gwennie Debergh

12 maart 2024

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. Zijn gast in aflevering 230 is literatuurwetenschapster en weduwe van Jeroen Brouwers Gwennie Debergh.


"Ik hou niet zo van what you see is what you get, ik hou van literatuur die niet al haar geheimen direct prijsgeeft.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2024/03/12/drie-boeken-230-gwennie-debergh/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/1tOqQd7w6Q5IrLABCmr2pF

Gwennie Debergh (1975) is literatuurwetenschapster en sinds kort professor aan de universiteit van Keulen, waar ze Nederlandse literatuur doceert.
De boekenkast van Gwennie Debergh 2Ze is ook de weduwe van schrijver Jeroen Brouwers, met wie ze 23 jaar samen was. Ze woonden samen in Lanaken tot hij stierf in mei 2022. Zelf publiceerde ze verschillende artikels en recensies over Nederlandse literatuur, ze was ook de redacteur van het boek Brouwers in Brussel.

Ik vroeg haar per mail of ze mijn gast wilde zijn in deze podcast, ze stuurde terug dat ze twijfelde, omdat het haar eerste interview zou zijn als ‘weduwe van’, maar dat ze het toch zou doen. We gingen zitten aan tafel in de woonkamer, rondom ons volle boekenkasten van haar overleden man. Haar eigen boekenkasten staan een verdieping hoger

Gwennie verdriet van belgieOns gesprek begint bij Hugo Claus over wie ze haar doctoraat maakte, en het ongelooflijke toeval waardoor ze de sleutel tot haar onderzoek naar Het verdriet van België vond. En daarna gaat het uitgebreid over Jeroen Brouwers. Ze vertelt hoe ze elkaar hebben leren kennen, hoe hij als mens was, welk boek ze van hem heeft gekozen en waarom. En ze onthult in deze podcast wat het eerste posthume boek met nieuw werk is dat van Jeroen Brouwers zal verschijnen. Ze heeft het ook over zijn biografie en over haar terughoudendheid om dingen van Brouwers te publiceren. En ze vertelt welke kritiek ze ooit gaf op één van zijn teksten, en hoe dat bij hem niét goed viel.

Gwennie winterlicht


De drie boeken van Gwennie Debergh zijn:

1. Hugo Claus: Het verdriet van België
2. Jeroen Brouwers: Winterlicht
3. Herman Franke: De verbeelding

Luister hier naar de podcast: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2024/03/12/drie-boeken-230-gwennie-debergh/

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? https://wimoosterlinck.substack.com

Wim Oosterlinck

Gwennie Herman Franke