'Drie boeken': aflevering 231: Wim Oosterlinck praat met Raymond van het Groenewoud

19 maart 2024

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. Zijn gast in aflevering 231 is zanger en muzikant Raymond van het Groenewoud.


"Ik heb veel gehad aan literatuur, om eigenschappen die ik in mijzelf ontwaarde en waarvan ik bang was dat ze ziekelijk waren of negatief, om te zien dat ze niet van mij alleen waren. (lacht)"

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2024/03/19/drie-boeken-231-raymond-van-het-groenewoud/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/7Akl8h8wOGSghAjFYh6Va6

De boekenkast van raymond


Raymond van het Groenewoud (1950) is zanger en muzikant. Hij is een muzikale legende in Vlaanderen. Ik zag hem vroeger de Gentse feesten afsluiten op Sint-Jacobs met een concert dat begon rond 1 uur ’s nachts en duurde tot de zon opkwam.

Zijn liedjes zijn iconisch: Vlaanderen boven, Liefde voor muziek, Twee meisjes, Gelukkig zijn, er zijn verschillende televisieprogramma’s naar zijn nummer genoemd. Zijn recentste album op het moment van mijn bezoek heette Egoïst.

Winnie de poeh raymond


Hij nodigde mij uit in Brugge, in zijn appartement in het centrum van de stad, aan een van de Brugse reien. Ik kwam in een woonkamer met een grote vleugelpiano, er stonden twee gitaren, ik zag kunst aan de muren en er stond een boekenkast met wat boeken en foto’s erin.

Raymond vertelt in ons gesprek hoe zijn moeder hem Winnie de Poeh voorlas, en hij haar. Over de invloed van Gerard Reve op zijn liedjesteksten. Over Gelukkig zijn en Je veux de l’amour. Over het vreemde succes van Liefde voor muziek in Nederland. Over artiesten en hun façade.

Camus Raymond


De drie boeken van Raymond van het Groenewoud zijn:

1. A.A. Milne: Winnie de Poeh

2. Albert Camus: L' étranger

3. Gerard Reve: Bezorgde ouders

Luister hier naar de podcast: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2024/03/19/drie-boeken-231-raymond-van-het-groenewoud/

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? https://wimoosterlinck.substack.com

Wim Oosterlinck

Gerard Reve Raymond