'Drie boeken': aflevering 246: Wim Oosterlinck praat met Mathias Sercu

3 juli 2024

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. Zijn gast in aflevering 246 is acteur en regisseur Mathias Sercu.


"Het verbaast mij hoeveel deugd het mij doet om bewust tijd te nemen om te lezen.”

Wim en Mathias


Mathias Sercu (1970) is acteur, regisseur en zanger. Hij werd bekend door zijn rol in de reeks Buiten de zone, was te zien in Diamant, W817, Flikken, De Rodenburgs, Danni Lowinski en Eigen kweek. Hij speelde in de films Ad Fundum, Iedereen Beroemd en Team Spirit. Hij maakte zelf de reeks Marsman en regisseerde in 2023 zijn eerste langspeelfilm J’aime la vie. Hij speelt ook theater én won Steracteur Sterartiest op televisie.

Hij woont in Gent met zijn vrouw Ilse, ze hebben twee kinderen: Jade en Tore. Tore is ongeneeslijk ziek, hij heeft een zeldzame kanker. Ook Mathias' broer Sam werd gediagnosticeerd met kanker.

Mathias1


We waren uitgenodigd door de bibliotheek van Lichtervelde om een opname voor publiek te doen in de oude Cinema De Keizer, die in 2024 100 jaar bestaat. We zaten naast de grote zaal in bar Agnes, uitgebaat door Stephanie en haar hond Lumière.

Mathias Sercu vertelt over zijn favoriete boek aller tijden, over zijn moeder en hoe hij zich haar herinnert: dat ze altijd las. Over hoe Maaike Cafmeyer en hij een reeks rond Chantal een heel slecht idee vonden, over hoe de film J’aime la vie vol zit met persoonlijke verhalen, terwijl het toch fictie is. En het gaat over de ziekte van zijn zoon Tore, hoe dat al de rest minder belangrijk maakt.

Mathias2


De drie boeken van Marc Sercu zijn:

1. Milan Kundera: Onsterfelijkheid
2. John Williams: Stoner
3. Anjet Daanje: Het lied van ooievaar en dromedaris

Luister hier naar de podcast: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2024/07/02/drie-boeken-246-mathias-sercu/

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? https://wimoosterlinck.substack.com

Wim Oosterlinck

Mathias3