'Drie boeken': aflevering 40: Wim Oosterlinck praat met Brigitte Herremans

11 augustus 2020

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In deze aflevering: de Gentse Midden-Oosten-specialiste Brigitte Herremans.

Brigitte Herremans (1979) is Midden-Oosten-experte. Ze heeft Oosterse talen en culturen en internationale politiek gestudeerd. Ze was beleidsmedewerker bij Pax Christi en Broederlijk Delen; ze kwam even midden in een storm terecht toen de uitreiking van een prijs die ze kreeg van Pax Christi niet kon doorgaan in de Dossinkazerne in Mechelen. Hoe dat precies in elkaar zat, vertelt ze zelf in deze aflevering.

Beminde

Op dit moment werkt ze als onderzoeker aan het Mensenrechtencentrum van de Universiteit Gent, waar ze onderzoek doet naar de rol van kunst in het conflict in Syrië.
We hebben met elkaar gepraat in het huis in Mariakerke bij Gent waar ze woont met haar man en hun zoon en dochter. We gingen zitten in de werkkamer van Brigitte, naast een indrukwekkend hoge en volle boekenkast.

Terugkeer

Luister hier naar deze aflevering: https://wimoosterlinck.wordpre...

of hier (via Spotify): https://open.spotify.com/show/...


Ons gesprek ging over haar passie voor het Midden-Oosten en waar die vandaan komt, over de eenzame plek waar ze als kind het meest gelezen heeft én over het boek dat haar redding was toen ze in Israël in de gevangenis zat.

"In de cel in Israël had ik gelukkig een boek bij waarin ik even kon vluchten, zodat ik het mij niet té hard aantrok."

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Brigitte Herremans:

1. Toni Morrison: Beminde

2. Hisham Matar: De terugkeer

3. Chaim Potok: UitverkorenUitverkoren

Luister hier naar aflevering 40 van de podcast ‘drie boeken’ met Midden-Oosten-specialiste Brigitte Herremans: https://podcasts.apple.com/be/...

Hier vind je alle auteurs en boeken uit de aflevering: https://wimoosterlinck.wordpre...

Veel luister- en leesplezier!