'Drie boeken': aflevering 41: Wim Oosterlinck praat met Koen Vanmechelen

18 augustus 2020

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In deze aflevering: kunstenaar Koen Vanmechelen.

Luister hier naar deze aflevering: https://wimoosterlinck.wordpre...

Of hier (via Spotify): https://open.spotify.com/show/...

"Ik kom uit een intellectuele familie, een familie waar het boek heel erg aanwezig was. Op cadeautjesdag was er altijd een boek bij. En een boek was een teken van kennis."

In deze aflevering is mijn gast kunstenaar Koen Vanmechelen (1965). Zijn bekendste kunstproject is The Cosmopolitan Chicken Project, waarin hij probeert om via het kruisen van kippenrassen tot een soort kosmopolitische kip te komen. Hij schildert, maakt conceptuele kunst en gaat spreken overal in de wereld. Zijn kunst gaat over identiteit en diversiteit en hij werkt voortdurend op het snijpunt van kunst, natuur en wetenschap.

Ons gesprek vond plaats in LABIOMISTA, op het terrein van de oude zoo van Zwartberg in Genk. LABIOMISTA is behalve het atelier en de werkplaats van Koen Vanmechelen ook een enorm park met kunstwerken, een stuk wildernis én een bibliotheek.

Paul Kingsnorth

Ons gesprek gaat over zijn dyslexie en wat hem dat opgeleverd heeft in het leven. Koen Vanmechelen vertelt over de functie van kunst in de samenleving, over zijn vader die boeken verslond en over een opslagplaats vol boeken die hij bijna vergeten was.

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Koen Vanmechelen:

1. Paul Kingsnorth: Savage Gods

2. Joseph Conrad: Heart of Darkness

3. John Gray: Straw Dogs

Joseph Conrad

Luister hier naar aflevering 41 van de podcast ‘drie boeken’ met kunstenaar Koen Vanmechelen:

https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949


Hier vind je alle auteurs en boeken uit de aflevering:

https://wimoosterlinck.wordpress.com/2020/08/11/drie-boeken-41-koen-vanmechelen/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

John Gray