'Drie boeken': aflevering 53: Wim Oosterlinck praat met de Gentse schrijver Erwin Mortier

3 november 2020

Gelukkige verjaardag! 'Drie boeken' bestaat deze week precies één jaar.
In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In deze verjaardagsaflevering: een van Wims favoriete auteurs: Erwin Mortier.

Erwin Mortier (1965) is de schrijver van een prachtig en indrukwekkend oeuvre. Hij debuteerde in 1999 met Marcel, een boek waarvoor hij de Debuutprijs kreeg. Voor zijn tweede roman, Mijn tweede huid, kreeg hij de Libris Literatuurprijs en de Gouden Uil. Daarna kwamen onder meer Godenslaap, De spiegelingen en in 2020 De onbevlekte, een vervolg op zijn debuut Marcel. Hij was ook stadsdichter van de stad Gent en schreef essays, toneelstukken én vertalingen, ondermeer van Virginia Woolf.

De boekenkast van erwin mortier 1

Erwin Mortier woont in het Klein Begijnhof van Gent samen met zijn man, radiomaker Lieven Vandenhaute. We gingen zitten aan de eettafel die zich naast het salon bevindt. In het salon zag ik enkele boekenkasten en een grote foto van Gerard Reve.

Luister hier naar deze aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2020/11/03/drie-boeken-53-erwin-mortier/

Of hier (via Spotify): https://open.spotify.com/show/5rspnJmfhzmAKQPjdG0DId

"Ik werd op school altijd een beetje vreemd gevonden omdat ik liever met mijn neus in de boeken zat dan tennismatchen te spelen of mosselsoupers te organiseren voor de basketbalzaal."

EM1

Als grote fan van Erwin Mortier had ik een miljoen vragen, niet alleen over zijn drie boeken maar ook over hoe hij te werk gaat als schrijver. Ons gesprek gaat over de organisatie van zijn boekenkast en zijn archief als schrijver, over de eerste keer dat hij trillend van opwinding Reve las en over zijn avonturen in de gemeentelijke bibliotheek. Hij vertelt ook over de ontroerende reactie van zijn vader toen Erwin afgestudeerd was aan de universiteit.

EM2

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Erwin Mortier:

1. Virginia Woolf: Orlando
2. Bruno Schulz: De Kaneelwinkels
3. Zbigniew Herbert: Meneer Cogito

Luister hier naar aflevering 53 van de podcast ‘drie boeken’ met schrijver Erwin Mortier:
https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949

Alle auteurs en boeken uit de aflevering vind je hier in de shownotes:
https://wimoosterlinck.wordpress.com/2020/11/03/drie-boeken-53-erwin-mortier/

EM3

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck