'Drie boeken': aflevering 62: Wim Oosterlinck praat met Youssef Kobo

5 januari 2021

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In deze aflevering: sociaal ondernemer Youssef Kobo.

"Het allereerste wat ik doe bij een feestje of op een receptie, is naar de boekenkast gaan, of dat gepast is of niet. Een boekenkast is voor mij als een magneet, een boekenkast vertelt mij wie jij bent."

Boekenkast Youssef Kobo

Youssef Kobo (1988) is sociaal ondernemer, de man achter de organisatie A Seat At The Table, waarin hij jongeren met bedrijven en bedrijfsleiders laat kennismaken en omgekeerd. Hij heeft een heel parcours achter de rug, heeft in het buitenland gezeten, heeft even rechten gestudeerd, heeft voor CD&V gewerkt en heeft ook een eigen boek geschreven: Sire, er zijn geen allochtonen meer. En hij is ook een gepassioneerd lezer en boekenliefhebber, dat hoor je in deze aflevering.

YK1

We zaten op een bankje in het Warandepark in Brussel, zoals Youssef het zelf uitdrukte: het centrum van de macht in ons land, met aan de ene kant het parlement en het kabinet van de eerste minister, aan de andere kant het koninklijk paleis, en aan de zijkant onder meer de zwaar bewaakte Amerikaanse ambassade.

YK2

Daar zaten we, over boeken en lezen te praten, af en toe onderbroken door een vrachtwagen van de stad Brussel of een onderhoudsvoertuig. Het ging over Youssefs boekenmuur thuis, die al in de krant gestaan heeft. Hij houdt een passioneel betoog voor het lezen van Gabriel García Márquez. Het gaat over Hemingway en hoe hij die verbindt aan zijn eigen leven, én over erotiek in de Arabische wereld.

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Youssef Kobo:

1. Ernest Hemingway: The Old Man and the Sea
2. Gabriel García Márquez: One Hundred Years of Solitude
3. Duizend-en-één-nacht


Luister hier naar aflevering 62 van de podcast ‘drie boeken’ met sociaal ondernemer Youssef Kobo:
https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949

YK3 de vertellingen van duizend en een nacht

Alle auteurs en boeken uit de aflevering vind je hier in de shownotes:

https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/01/05/drie-boeken-62-youssef-kobo/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck