'Drie boeken': aflevering 83: Wim Oosterlinck praat met Jan Hautekiet

1 juni 2021

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In deze aflevering: radiopresentator en muzikant Jan Hautekiet.

"Boeken zijn voor mij poorten die je openduwt naar een bepaalde wereld."

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/05/18/drie-boeken-83-jan-hautekiet/

Of hier (via Spotify): https://open.spotify.com/show/5rspnJmfhzmAKQPjdG0DId

De boekenkast van jan hautekiet

Jan Hautekiet (1955) werd bekend met het programma Hallo Hautekiet op Studio Brussel waarin hij in de jaren 90 op woensdagnamiddag met luisteraars praatte, en op legendarische wijze hun taalfouten verbeterde. Later werd hij baas van Studio Brussel en werkte hij ook voor Radio 1, waar hij ook nethoofd werd en presenteerde, het is de zender waar hij ook ooit zijn radiocarrière begon.

JH1

Naast de radio speelt Jan Hautekiet muziek, hij heeft als pianist en toetsenist bij zo goed als het volledige Vlaamse muzieklandschap op het podium gestaan. Er was één moment in zijn carrière dat ik gemist had, een internationaal topmoment toch wel, ik vraag hem ernaar in deze aflevering. Jan Hautekiet ging in 2018 op pensioen bij de radio. Daarna werd hij onder meer voorzitter van de auteursrechtenvereniging Sabam.

We hadden afgesproken in het park van Tervuren, we zaten op een bankje aan de vijver. Omringd door wandelende mensen, joggers, hondjes en allerlei vreemde creaturen. Jan hield tijdens ons gesprek zijn gsm in de gaten in verband met één van zijn drie boeken.
Hij vertelt over literatuur en jazzmuziek, hoe die twee bij hem verbonden zijn. Over het traumatische moment toen hij aan zijn prof Amerikaanse literatuur vertelde dat hij zijn licentiaatsthesis over William Burroughs wilde maken.

JH2

Hij vertelt hoe zijn taalgevoel en zijn drang naar een juiste taal van zijn moeder komt. En we horen waarom het park van Tervuren ook voor Jan Hautekiet persoonlijk een onvergetelijk park is.

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Jan Hautekiet:

1. Jack Kerouac: On the road
2. Boris Vian: L'Écume des jours
3. Remco Campert: Het leven is vurrukkulluk

Luister hier naar aflevering 83 van de podcast ‘drie boeken’ met radiopresentator Jan Hautekiet.
https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949

Alle boeken in deze aflevering vind je hier in de shownotes:
https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/05/18/drie-boeken-83-jan-hautekiet/

JH3


Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck