'Drie boeken': aflevering 88: Wim Oosterlinck praat met Kristien Hemmerechts

6 juli 2021

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In deze aflevering: schrijfster Kristien Hemmerechts.

"Beschouw lezen ook als een inspanning, als iets dat je moet veroveren, zoals je dat ook in de sport hebt: een inspanning die een enorme voldoening geeft."

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/07/06/drie-boeken-88-kristien-hemmerechts/

Of hier (via Spotify): https://open.spotify.com/show/5rspnJmfhzmAKQPjdG0DId

De boekenkast van kristien hemmerechts

Kristien Hemmerechts (1955) debuteerde in 1986 met drie verhalen in het Engels, en een jaar later in het Nederlands met de roman Een zuil van zout. Ze heeft romans, novelles, verhalen, essays, recensies, scenario’s en non-fictie geschreven. Haar recentste boek heet Ik ben Emma.

Kristien Hemmerechts heeft ook lesgegeven; ze was hoofddocente Engelse letterkunde aan de Katholieke Universiteit Brussel en docente creatief schrijven in Antwerpen. Ze is getrouwd geweest met dichter Herman De Coninck, die in 1997 stierf en over wie ze in ons gesprek nog veel vertelt.

KH1

Ik was bij haar thuis in Berchem voor ons gesprek over boeken: in de woonkamer waar links en rechts grote boekenkasten hangen, en waar helemaal op het einde, bij het raam naast de tuin, haar werktafel staat.

Haar boekenkeuze voor deze aflevering bestaat uit één roman en twee gedichten. Ze vertelt dat lezen niet gemakkelijk hoeft te zijn, dat het misschien teveel als ontspanning gezien wordt. Over de boeken van Herman De Coninck die ze onlangs verkocht heeft, en over haar eigen archief.

Ook de problematiek van haar aanvaarding als vrouwelijke schrijfster komt in het gesprek aan bod. Of ze wel of niet in de canon van de literatuur opgenomen wordt, en of het vrouw-zijn daar een rol in speelt. Het gaat ook over je eigen stem vinden in het schrijven.

KH2

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Kristien Hemmerechts:

1. William Shakespeare: Sonnet 116
2. Fjodor Dostojevski: Schuld en boete
3. John Keats: To autumn

Luister hier naar aflevering 88 van de podcast ‘drie boeken’ met Kristien Hemmerechts:
https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949

Alle boeken in deze aflevering vind je hier in de shownotes:
https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/07/06/drie-boeken-88-kristien-hemmerechts/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

KH3