'Drie boeken': aflevering 91: Wim Oosterlinck praat met Wivina Demeester

27 juli 2021

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In deze aflevering: oud-minister Wivina Demeester.

"Wat je meemaakt in je leven, dat moet je kunnen dragen in jezelf, maar je mag niet verbitterd worden."

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/07/27/drie-boeken-91-wivina-demeester/

De boekenkast van wivina demeester

Wivina Demeester (1943) is een Belgische politica. Ze heeft voor haar partij CD&V verschillende ministerposten bekleed, onder meer Financiën, Begroting, Welzijn, Gezin en Gezondheidsbeleid. Ze heeft tijdens haar indrukwekkende politieke carrière gewerkt aan de wet op orgaantransplantatie, het rookverbod in openbare gebouwen en de aanstelling van een Vlaamse bouwmeester. Ze kreeg ook een eredoctoraat van de KU Leuven voor haar inzet op het vlak van de ontwikkeling van de bio-ethiek in België.

WDM1

Buiten de politiek heeft Wivina Demeester in Zoersel Monnikenheide opgericht, een dienstencentrum voor mensen met een mentale handicap. Haar zoon Steven is geboren met het syndroom van Down.

Ik was bij haar thuis in Zoersel, waar je als je binnenkomt meteen omsingeld bent door boeken. In elke richting waar je kijkt, staat een overvolle boekenkast. Vanop de plaats waar ik zat aan haar bureau tijdens ons gesprek, zag ik er een vijftal.

WDM2

Wivina Demeester stroomt over van enthousiasme over boeken. Ons gesprek gaat over hoe ze soms samen met haar man hetzelfde boek leest, zij op e-reader en hij het fysieke exemplaar. Over wat ze herkende in het boek A Promised Land van Barack Obama. Over dementie, covid en volksgezondheid. Over haar favoriete ministerpost. En helemaal op het einde vertelt ze dat ze nog gebabysit heeft op een monument van de Vlaamse literatuur.

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Wivina Demeester:

1. John Bayley: Elegie voor Iris
2. Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-Time
3. Ann Heberlein: Hannah Arendt

Luister hier naar aflevering 91 van de podcast ‘drie boeken’ met Wivina Demeester: https://podcasts.apple.com/be/podcast/91-wivina-demeester-drie-boeken-die-je-moet-gelezen/id1480384949?i=1000530105611

WDM3

Alle boeken in deze aflevering vind je hier in de shownotes:
https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/07/27/drie-boeken-91-wivina-demeester/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck