'Drie boeken': aflevering 94: Wim Oosterlinck praat met Walter Prevenier

17 augustus 2021

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In deze aflevering: professor historische kritiek Walter Prevenier.

"Fictie is voor mij een goudmijn geweest, een waaier van invalshoeken in het leven, om mij goed te wapenen tegen het zelf Stoner worden.”

Walter Prevenier (1934) is als historicus gespecialiseerd in de geschiedenis van de middeleeuwen, paleografie en oorkondenleer. Paleografie is de studie van oude handschriften. Hij doceerde aan de Universiteit Gent, maar ging in zijn carrière ook verschillende keren lesgeven in de Verenigde Staten. Hij gaf de populaire basiscursus Historische kritiek, dat ik ooit zelf heb kunnen volgen. Hij is getrouwd, heeft twee dochters en twee kleinkinderen.

De opgang

We spraken elkaar in zijn appartement aan de Bijloke in Gent. Walter Prevenier kiest drie boeken waarmee hij een heel persoonlijke band heeft, en in het geval van Stefan Hertmans - zijn eerste boek - zorgt hij zelfs voor een persoonlijke aanvulling op het boek. Ons gesprek gaat over het leven als professor aan de universiteit, over geschiedschrijving, over waarheid en leugen en wat ertussen zit, over bronnenonderzoek en fake news. Hij vertelt over het boek dat hij vond in Parijs en dat zijn leven veranderde. Over de Bourgondiërs én het boek waarmee hij nu bezig is.

Bourgondiers

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Walter Prevenier:
1. Stefan Hertmans: De opgang
2. Bart Van Loo: De Bourgondiërs
3. John Williams: Stoner

Stoner

Luister hier naar aflevering 94 van de podcast ‘drie boeken’ met Walter Prevenier:
https://podcasts.apple.com/be/podcast/94-walter-prevenier-de-drie-boeken-die-je-moet/id1480384949?i=1000532223055

Alle boeken in deze aflevering vind je hier in de shownotes:
https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/08/17/drie-boeken-94-walter-prevenier/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck