'Drie boeken': aflevering 95: Wim Oosterlinck praat met Greet Op de Beeck

24 augustus 2021

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In deze aflevering: ex-journaliste Greet Op de Beeck.

"Ik ga nog steeds zeer graag naar de bibliotheek. Al van kleinsaf heb ik veel uren in de bibliotheek doorgebracht, en minstens evenveel voor de sfeer als om boeken te ontlenen."

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wordpre...

Of hier (via Spotify):
https://open.spotify.com/episo...

Greet Op de Beeck (1971) was jarenlang journaliste bij de VRT, werkte voor radio en TV, en werd wereldberoemd in Vlaanderen door haar deelname aan De Slimste Mens Ter Wereld. In 2005 moest ze weg van de politieke redactie omdat ze een relatie had met politicus Patrick Dewael, met wie ze intussen getrouwd is. Na de VRT, en na een sabbatjaar ging Greet Op de Beeck werken als adviseur op het kabinet van Bart Tommelein en nu bij minister Bart Somers, bij wie ze adviseur communicatie is.

Stad der blinden

Ik was bij haar thuis in Tongeren, in een huis waar ik overal propere stapeltjes boeken zag liggen of staan, op tafeltjes of in boekenkasten. En naast één van die kasten - een kast met een speciale naam - gingen we zitten, aan een bureau, naast ons een kamer met een piano, om over boeken te praten.

Ons gesprek gaat over de leeskring in Tongeren waarvan ze de voorzitter is, en over de naam van de leesclub, die ook de titel van een boek is. Over de tijd die ze als kind doorbracht in de bibliotheek. Over waarom ze geen dystopische romans leest, en over haar speciaal schap.

De illusie

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Greet Op de Beeck:
1. José Saramago: De stad der blinden
2. Simon van Booy: De Illusie van alleenzijn
3. Henning Mankell: Italiaanse schoenen

Italiaanse schoenen

Luister hier naar aflevering 95 van de podcast ‘drie boeken’ met Greet Op de Beeck

https://podcasts.apple.com/be/podcast/95-greet-op-de-beeck-de-drie-boeken-die-je-moet/id1480384949?i=1000532920058

Alle boeken in deze aflevering vind je hier in de shownotes:
https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/08/24/drie-boeken-95-greet-op-de-beeck/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck