'Drie boeken': aflevering 98: Wim Oosterlinck praat met Stephan Vanfleteren

14 september 2021

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In deze aflevering: topfotograaf Stephan Vanfleteren.

"Ik ben dyslectisch, maar met de tijd heb ik die stoornis omarmd, om de taal niet meer als een vijand te zien, maar als iets dat je erbij krijgt."

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/09/14/drie-boeken-98-stephan-vanfleteren/

Of hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/1zx1PLPHWYvxXhv2cc6

De boekenkast van stephan vanfleteren

Stephan Vanfleteren (1969) is fotograaf, bekend van heel wat iconische foto’s. Hij heeft een aantal groten der aarde gefotografeerd, maar ook van heel wat Belgen is zijn foto dé foto die iedereen kent. Zijn werk wordt internationaal tentoongesteld en wereldwijd gepubliceerd in kranten. Hij heeft met zijn werk ook heel wat prijzen gewonnen en kreeg een eredoctoraat aan de VUB.

SVF1

Hij heeft een heel aantal fotoboeken uitgebracht: Belgicum, Atlantic Wall, Charleroi, Flandrien over wielrennen, Surftribe en Portret. Een recent boek van hem is Dagboek van een fotograaf, waarin hij zijn wandelingen tijdens corona beschrijft, en waarin geen enkele foto staat.

We hadden afgesproken in Veurne, waar hij samen met zijn vrouw Natacha in een oud bankgebouw woont. Onderaan is zijn atelier én de uitgeverij Hannibal Books, die ze samen opgericht hebben. Voor ons gesprek gingen we naar beneden, naar een klein kamertje in de kelder, waar twee zetels staan, een tafel, en waarvan de vier muren bomvol kleine foto’s hangen, een overblijfsel van zijn retrospectief project Present.

SVF2

Ons gesprek ging over Ilja Leonard Pfeijffer, wat er gebeurde toen Stephan Vanfleteren tegen Pfeijffer zei dat hij zijn covers lelijk vond. En hoe daaruit een intense samenwerking ontstond. Hij spreekt over zijn dyslectie, hoe die hem een trage lezer én een fotograaf maakte. Over fotografie, vormgeving en literatuur.

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Stephan Vanfleteren:

1. Ilja Leonard Pfeijffer: La superba
2. Andrew Roth: The book of 101 books: Seminal photographic Books of the Twentieth Century
3. Dylan Thomas: Collected Poems

Luister hier naar aflevering 98 van de podcast ‘drie boeken’ met fotograaf Stephan Vanfleteren (via Apple Podcasts):
https://podcasts.apple.com/be/podcast/98-stephan-vanfleteren-de-drie-boeken-die-je-moet/id1480384949?i=1000535242368

SVF3

Alle boeken uit deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/09/14/drie-boeken-98-stephan-vanfleteren/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck