Gentse boekhandels in coronatijden

31 maart 2020

De maatregelen getroffen ter bestrijding van het coronavirus brengen ons allen in moeilijke en bevreemdende tijden. De sluiting van niet-essentiële handelszaken brengt de Gentse boekhandels in een lastig parket. De deuren zijn gesloten maar achter de schermen werken onze boekhandelaren verder.
Hieronder een kort overzicht door enkele partners van Gent Leest!

Bookz&Booze

Ief van Bookz&Booze schrijft:
"Ik blijf doen wat ik altijd doe, nl. gepersonaliseerde geschenken samenstellen: een boek met een fles, op maat van degene die het mag krijgen. De aanvragen krijg ik nu per mail of telefoon (op 0475 52 00 25), in plaats van live, maar verder verandert er niet veel. Vertel me wat je graag leest, wat je graag drinkt, maar vooral: wie je bent en wat je passioneert. Een idee van budget mag natuurlijk ook. Vervolgens vul ik een mooie Bookz&Booze-doos met JOUW verrassingspakket en een paar extra goodies. Op instagram en facebook vind je al een paar voorbeelden van blij verraste mensen :-)
Ik lever zelf met de fiets in en om Gent, Bpost doet de rest."

De Kaft

Ook De Kaft is tijdelijk gesloten. Maar bestellen kan nog steeds. Daarenboven wordt bij bestellingen vanaf 20 euro 20 % korting gegeven. Bestelde boeken kunnen op afspraak opgehaald worden. Tijdelijk is er geen inkoop van tweedehandsboeken. De winkel is via mail en telefonisch (op 09 239 31 10) bereikbaar. Verder is De Kaft actief op facebook, pinterest en instagram en is er de nieuwsbrief.

Limerick

Boekhandel Limerick meldt ons:
"Achter de schermen doen wij naarstig voort. U kunt dus nog steeds bij ons terecht, met ál uw vragen en bestellingen. U blijft welkom. Altijd.
Limerick is bereikbaar via sociale media, telefonisch of per mail. Zo kan je bij ons terecht voor bestellingen, of indien je nood hebt aan een babbel en/of leesadvies.
Wij fietsen graag naar u toe binnen een straal van 2 km van de boekhandel en/of indien u ergens op de as Gent-Sint-Pieters > Gent-Dampoort woont (et vice versa). Wij houden je via de nieuwsbrief of Facebook op de hoogte van onze koers. Boekenbonnen worden automatisch verlengd (voor) zover het virus strekt."
Recent werd ook de webshop in het leven geroepen.

Oxfam Bookshop

Alle Oxfamwinkels zijn gesloten. Ook de activiteiten van onze online bookshop worden opgeschort. Van zodra de winkel terug open gaat, zullen we dat via de nieuwsbrief laten weten. Via de facebookpagina en de nieuwsbrief houdt Oxfam Bookshop de klanten op de hoogte. Bovendien biedt de nieuwsbrief suggesties om online te lezen, te snuisteren en cultuur te beleven.

Paard van Troje

Uit het facebookbericht van Boekhandel Paard van Troje:
"Onze deskundigheid is niet weg, onze selectie is niet weg en onze wil om u te voorzien van verse leeswaren, tijdverdrijf, spanning, ontspanning, genot en vooral in deze tijden: troost, die wil om daar voor te zorgen is absoluut niet weg.
U kan boeken bestellen bij ons. Er wordt gewerkt aan een online webstek, maar ondertussen kan u alvast uw verlangens mailen aan ons. We verzamelen uw bestellingen en wensen via één adres. We starten met de collectie die we in huis hebben en brengen u per kerende op de hoogte welke boeken we kunnen leveren. Het is erg belangrijk om de titels die we in stock hebben eerst te verkopen. Een pakket vragen, dat kan ook. U zegt wat u graag leest en hoeveel en wij doen de rest.
Op woensdag en vrijdag leveren we in Gent-centrum, Mariakerke, Drongen, Gentbrugge, Lovendegem en Sint-Amandsberg. We leveren vanaf 30 euro. U krijgt nog steeds het boek Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier cadeau, of De Piepkes voor de kleinsten.
U kan ook nog steeds intekenen op ons aanbod geschenkbonnen waar we 10% extra waarde aan toevoegen. De bons zijn geldig vanaf 1 juni 2020 en 20 euro = 22 euro, 50 euro = 55 euro, …. Check regelmatig onze instagram en facebookpagina voor updates en tips!"

De Slegte

Ook in deze onvoorspelbare tijden probeert ook De Slegte u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Al kan dat niet altijd zoals u van ons gewend bent. Onze winkels in België blijven tot en met 19 april gesloten. In onze webwinkel kan je altijd terecht voor boeken uit al onze vestigingen en ons Centraal Magazijn. Deze kan je dag en nacht online blijven bestellen. Reserveren en ophalen in de winkel kan helaas pas als de winkels weer open zijn. Bestellingen worden dan ook dagelijks verzonden! Alle boeken worden met zorg ingepakt en naar je thuis of een adres naar keuze verstuurd. Reserveren kan helaas niet meer tot nader order.

Walry

Brenda van Boekhandel Walry laat ons het volgende weten:
"Achter de schermen werken we verder. De service die we normaal gesproken in de winkel geven, brengen we nu bij je thuis. We zijn bereikbaar en geven advies via telefoon, (09/222 91 67), via whatsapp en sms (0476/98 62 34), facebook-messenger en via mail. Bestellen kan elke dag tot 15.00 u. Om 16.00 u beginnen we aan onze route en zijn we minder vlot bereikbaar. Onze fiets met fietskar heeft plaats genoeg om elke levering boeken tot aan de voordeur van onze Gentse klanten te bezorgen. We leveren gratis in Gent vanaf 30 euro.
Alle boeken die we in de winkel hebben staan zijn onmiddellijk beschikbaar. Daarnaast komen de nieuwste titels (soms met een beetje vertraging) nog steeds binnen.
We promoten onze boekenbonnen, zodat onze lezers ook investeren in een boekenvoorraad voor na de coronacrisis. Om deze barre tijden te helpen overbruggen, is er een extra boekenbon, een quarantaineboekenbon. Die heeft een waarde van € 50, is inwisselbaar vanaf 1 juli en is extra lang geldig, tot en met 31/12/2023. Daarnaast blijven onze klassieke bonnen van € 5 en € 10 verkrijgbaar. Uiteraard verlengen we boekenbonnen die in deze ‘coronaperiode’ vervallen.
We brengen onze klanten op de hoogte via sociale media (Facebook en Instagram), met o.a. leuke filmpjes, en onze nieuwsbrief. Via onze sociale media geven we zoveel mogelijk tips om kinderen thuis bezig te houden. Er zijn zo ontzettend veel leuke boeken waaruit je tips kunt halen, waardoor ze (even) wegblijven van ‘het scherm’. We lezen voor, geven leestips of bieden gewoon wat verstrooiing."

Worlds' End Comics

Worlds' End Comics schrijft:
"Worlds' End Comics is een gevestigde waarde in het comic-, manga- en spellenlandschap.
We blijven verder onze klanten bedienen door bestellingen die via de website of via mail worden gedaan zo snel mogelijk te verwerken en te leveren (indien mogelijk dezelfde dag nog).
Waar we kunnen, leveren we aan de deur via fiets of wagen. Regio Gent en omliggende gemeenten leveren we persoonlijk de regels respecterend. Overdag verwerken we de bestellingen en in de namiddag leveren we of doen we de pakketjes op de post. Tijdens de coronacrisis halveren we de portkosten voor de Benelux en in België wordt er gratis levering toegepast vanaf 50€.
Aangezien we ook een horecahandel zijn waar er ter plekke kan geconsumeerd worden terwijl je je boekjes leest of een bordspel speelt, hebben we ons ook ingeschreven voor de Café Courage actie van Inbev.
Via sociale media en nieuwsbrief houden we onze klanten op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot onze winkel en producten.
Onze webshop bereik je via www.worldsendcomics.com. Als je al een account hebt in onze winkel kan je een paswoord opvragen volgens de instructies op de registratie pagina zodat jouw online account en die in de winkel gelinkt zijn.
Communicatie doen we via email of via de messenger app op onze facebookpagina. Telefoneren (op 09 222 05 76) kan gedurende de coronamaatregelen van maandag tot zaterdag tussen 10.30 en 18.00 (normale openingsuren vind je terug op google, facebook of de website)."

Tine Englebert