Gentse stadsthrillers

10 juli 2020

Reizen naar verre landen is best spannend, maar het lezen van spannende boeken over je eigen stad is nog heel wat spannender. Daarom bieden we je een ruime selectie recente en minder recente Gentse stadsthrillers, met tal van Gentse flikken in de hoofdrol.

De godfather van het Gentse spannende boek is zonder twijfel Bavo Dhooge. Hij schreef niet alleen een enorme hoeveelheid boeken, maar liet ook zowat elke Gentse trekpleister aan bod komen. Denk maar aan SMAK (de Gentse museumwereld), Showtime (rond de Gentse Feesten), Spookbloem (de Floraliën), Star (het Filmfestival) en Strafschop (AA Gent). Dhooge bleef evenwel niet hangen in de stad en schreef ook thrillers die zich afspelen in verre kuststeden als Los Angeles en Oostende. (Over Bavo Dhooge en zijn laatste boeken kan je hier meer lezen.)

Voor haar recentste thriller Het dorp zocht Belinda Aebi uitdrukkelijk niet de grote stad op. Maar toen ze in 2010 debuteerde met Dubbelspel, het eerste deel rond de Gentse onderzoeksrechter Maud Gelderman, was dat de start van een 7-delige trip langs de donkerste hoekjes van onze stad.
In Ademnood en Comeback introduceert ze profiler Kaya De Regge, die een opleiding volgde bij het Amerikaanse FBI en nu ingeschakeld wordt bij de Gentse politie. (Over Belinda Aebi kan je hier meer lezen.)

Van Bert Bergs – oud hoogleraar fysica aan de Universiteit Gent – verwachten we dit najaar Uit balans, het vierde deel in de reeks rond journalist Mark Ackein en zijn vriendin Sara Vits. Eerder verschenen in dezelfde reeks al Coke in voorraad (over een drugsoorlog in Gent), 30 dagen (over een Gentse seriemoordenaar) en Kopiekat.

Belinda Aebi Blow up

De Gentse inspecteur Jean-Pierre Zeik voert de troepen aan in Herman BrusselmansZeik-trilogie. Deze drie boeken vol absurditeiten en foute grappen zijn een must voor de ware Brusselmans-fan. Dit najaar verschijnt zijn vierde thriller: Vertrouw mij, ik kom uit de veehandel. (Over Herman Brusselmans kan je hier meer lezen.)

Ray Deneve was in de jaren 60 doelman bij onder meer La Gantoise. Op 75-jarige leeftijd publiceerde hij Het wagenwiel, waarin een jonge archeologe samen met een gerenommeerde voetbalcoach van een Gentse voetbalclub een bezoek brengt aan het Caermersklooster. Een week later gebeurt daar een bloedige overval.
Een andere voetbalthriller is De sterspeler, het tweede deel in Bonnard & Brunello-reeks van Johan D’Haveloose.

Herman Br Zeik

Juriste Karin Descendre schreef Leid ons niet in bekoring en Verlos ons van het kwade, over de speurtochten van de Gentse commisaris Erwin Callens. De boeken lezen als een ‘mengeling tussen Simenon en Baantjer’.

Bij Marthe Maeren zijn het niet de Gentse flikken die met de tips gaan lopen. Schedelkraker, De erfenis van Himmler en Dode hand zijn heuse advocatenthrillers met in de hoofdrol Frieda Degraeve, advocate aan de Gentse balie. In God is een vrouw gaat Degraeve op onderzoek uit in het Vaticaan. (Over Marthe Maeren kan je hier meer lezen.)

Marthe maeren dode hand

De Zuid-Afrikaanse schrijver Chanette Paul schreef een tweeluik dat zich deels afspeelt in Gent, als in Congo en Zuid-Afrika. De Gentse professor Luc De Reu raakt betrokken bij familiegeheimen die gelinkt zijn aan de onafhankelijkheid van Congo. Vooral in het eerste deel, Offerlam, komt de Gentse binnenstad erg ruim aan bod. (Over Chanette Paul kan je hier meer lezen.)

Tal van Gentse locaties, monumenten en gebouwen spelen een rol in Katrien Van Ryserhove’s politieromanreeks rond Jan Hoffer en Tina Van Tacq: De Forummoorden, Regie Mortis, Het wodkameisje. (Over Katrien Ryserhove kan je hier meer lezen.)

Chanette Paul Offerlam

Jan Smets, voormalig gouverneur van de Nationale Bank, debuteerde in 2019 met Theater, een onderhoudende whodunnit ‘met meerdere doden en nog meer verdachten’.

In het debuut van Guido Strobbe komt Gent slechts zijdelings aan bod, maar in zijn tweede boek Odium
– met het Groot Vleeshuis op de cover – behandelt hij onder meer de diefstal van ‘De rechtvaardige rechters’. Zijn recentste thrillers Deceptio, Opertum, Mendacium en Mendacium II bevatten heel wat ‘couleur locale’ en spelen zich deels af in Sint-Denijs Westrem, het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen of de Gentse gevangenis. (Over Guido Strobbe kan je hier meer lezen.)

Uitgever-schrijver Stefaan Van Laere schreef verschillende titels rond de Gentse commissaris George Bracke. In Kismet probeert de politie met man en macht een terreuraanslag tijdens de Gentse Feesten te voorkomen. Andere titels zijn Tango mortale, En dan niets meer en Zenit. (Over Stefaan Van Laere kan je hier meer lezen.)

Guido Strobbe

De duivel is terug van Legion Ovhell is een grimmige, bovennatuurlijke thriller die zich afspeelt in het hartje van de stad. Een moord in het Gravensteen doet denken aan een gelijkaardige moord 80 jaar eerder.

Een laatste naam die we hier willen vermelden is voormalig stadsdichter Roel Richelieu van Londersele. Onder het pseudoniem Londersele schreef hij Onzichtbaar en Het laatste lijk, waarin hij het in de Gentse binnenstad het vuurgevecht aangaat met de maffia. (Over Roel Richelieu van Londersele kan je hier meer lezen.)

Op deze pagina vind je meer Gentse stadsthrillers.

Freiko Calle