Herbeluister Roald Dahl: van geniaal kinderboek tot donker kortverhaal

1 april 2020

De radiozender Klara omschrijft Roald Dahl als ‘misschien wel dé ultieme verteller’ en wie zou hen geen gelijk geven? Bijna elke boekenliefhebber heeft als kind samen met Sjakie de wonderbaarlijke chocoladefabriek ontdekt, heeft van Matilda de liefde voor boeken meegekregen en was, eerlijk toegegeven, toch een klein beetje bang van de Grote Vriendelijke Reus. Ook voor volwassenen blijven de boeken van Dahl heel fijn om te lezen. Vele van zijn verhalen zijn dan ook, meermaals, verfilmd en werden bekroond met prestigieuze prijzen.

Dahl was van alle markten thuis en schreef naast prachtige kinderboeken ook non-fictie, rijmboeken, romans, autobiografische werken, zelfs filmscripts en heel wat fantastische kortverhalen. Deze waren vaak doorspekt met een grote portie zwarte humor. Ter gelegenheid van zijn 100ste verjaardag, wijdde Espresso in 2016 een hele week aan Dahls meest culinaire verhalen. Klara haalt ze tijdens deze quarantainetijden opnieuw boven. Via deze link kan je de beste verhalen van meesterverteller Roald Dahl herbeluisteren.

Dahl Mathilda

De aangename stem van Kurt Van Eeghem neemt je mee in 5 heerlijke fragmenten over eten in de verhalen van Roald Dahl. De voorliefde van Dahl voor lekker eten en drinken is overduidelijk en alleen al het luisteren naar de verhalen doet je er zin in krijgen.

Laat deze verrukkelijke kortverhalen je vooral niet tegenhouden om zelf een goeie fles wijn open te trekken of een chocoladetaart te maken, nu we er toch de tijd voor hebben. Bij het opeten kan je de rondleiding door de chocoladefabriek er zelf bij verzinnen. Genieten maar!

Fien De Brie