Het Betere Boek. Gratis tickets voor stadslezers

7 september 2021

Gent Leest schenkt gratis tickets voor Het Betere Boek 2021.
Op zaterdag 9 oktober 2021 organiseert het Willemsfonds de elfde editie van Het Betere Boek, hét literaire festival dat zich uitstrekt over de binnenstad van Gent. Het thema van deze editie is ‘Bevrijd de Zinnen’.

Op zaterdag 9 oktober 2021 organiseert het Willemsfonds de elfde editie van Het Betere Boek, hét literaire festival dat zich uitstrekt over de binnenstad van Gent. Het thema van deze editie is ‘Bevrijd de Zinnen’. Om dit thema naar een hoog elan te brengen, vulden curatoren, auteur Anneleen Van Offel en Mohamed Ikoubaân, directeur van het Nomadisch Kunstencentrum Moussem, het thema samen in.

Beide curatoren kenden elkaar voordien nauwelijks. Na een spontane brainstormsessie kozen ze er samen voor om de slagzin ‘Bevrijd de Zinnen’ te vertalen naar de vrijheid van denken, de moeder van alle vrijheden ofte de essentie van het mens-zijn. Met andere woorden zijn de concepten ‘vrijheid’ en ‘bevrijding’ de rode draad van gans het festivalthema.

De aftrap wordt gegeven in de schouwburg van de Minard alias het 'Plein van de Vrijheid', de centrale as van het festival. Om 13u verwelkomen de curatoren daar het publiek en belichten ze vanuit hun curatorschap het thema. De openingsceremonie wordt gelivestreamd en live vertaald door een tolk Vlaamse Gebarentaal.

Daarna gaan de bekroonde romanschrijver Arnon Grunberg en Marek Sindelka, de grootste Tsjechische literaire belofte van zijn generatie, anderhalf uur lang in dialoog over hun eigenzinnige visies op ‘Bevrijd de Zinnen’.

Nadien begeleiden Anneleen, Mohamed, Katharina Smets en Rashif El Kaoui het publiek naar hun Huis. De overige vier Huizen zijn het 'Huis van Licht & Duisternis' (De Krook) 'Huis van de Banneling' (Geuzenhuis), 'Huis Waar Alles Gezegd Kan worden' (Liberas) en het 'Huis van de Zinnen' (Voo?uit).

Omstreeks zes uur 's avonds worden de festiviteiten afgesloten met de uitreiking van De Bronzen Uil 2021, dé Nederlandstalige literaire debuutprijs van het Willemsfonds en het Algemeen-Nederlands Verbond. Wie treedt er in de voetsporen van Machteld Siegmann? En wie wint de Publieksprijs?

Opgelet: dit jaar is de uitreiking van De Bronzen Uil wegens corona exclusief toegankelijk voor tickethouders van Het Betere Boek.

Kom dus kijken en luisteren naar onder meer Arnold Grunberg & Marek Sindelka, Michiel Leezenberg & Christophe Busch, Sulaiman Addonia & Alexander Skorobogatov, Burhan Sönmez & Lisa Weeda, Lisette Ma Neza, Inke Gieghase, Hind Eljadid, Rachida Lamrabet & Christophe Vekeman en wees aanwezig op de uitreiking van de Bronzen Uil!

Het volledige programma is hier beschikbaar.

Wil je kans maken op een ticket: mail naar info@gentleest.be voor 1 oktober a.s.