Interview nieuw Gents boekencafé GEHEEL DE UWE

29 juni 2024

Redacteur Christel Van Renterghem interviewde Tom en Raf van 'Geheel de Uwe'.


Toen Tine van Gent Leest ons vroeg wie geïnteresseerd was om de boekhandel ‘ Geheel de Uwe’ te bezoeken was ik de eerste die mijn vinger opstak. Boekhandels zijn mijn favoriete winkels. Ik kan uren rondhangen tussen alle boeken en een boekenbon is dan ook mijn favoriet te krijgen geschenk.

Geheel de Uwe 2

En waarom niet een klein interview met Tom en Raf, de zaakvoerders?

Als ik ‘boekhandels of tweedehands boekhandels in Gent google, vind ik jullie zaak niet. Wat is jullie concept dan wel?
Raf
: Het is een tweedehands boekencafé. Het is een boekhandel, maar vooral een plek om te zijn, om te lezen, om te luisteren naar mensen die hun literatuur komen voordragen, of muziek brengen.

Wat is jullie doelstelling?
Tom
: We willen een plek creëren waar we de lezers en makers zo dicht mogelijk bij elkaar brengen. Ik geloof dat dit voor een groot deel in elkaar overloopt. We willen een toegankelijke plek bieden voor iedereen.
Raf
: Een plek waar creativiteit vanzelfsprekend is.
Tom : We hebben hier achteraan een ruimte met podium.
Raf
: We zijn een nadrukkelijke queer space voor de LBTQI-gemeenschap.

Hebben jullie qua studies een literaire achtergrond? Hoe is de literatuur in jullie leven belangrijk geworden?
Tom
: Ik heb het van huis uit meegekregen. Mijn vader las veel. We hadden veel boeken in huis. Als kind las ik veel, maar dan kwam de puberteit en ik stopte met lezen. Vanaf mijn negentiende lees ik wel weer constant. We hebben allebei mediastudies gedaan in Amsterdam. Dat lijkt er ver af te staan, maar literatuur lijkt er wel op aan te sluiten.
Raf
: Ik heb verschillende vakken gevolgd over literatuurstudie. Ik heb gestudeerd aan de universiteit in Amsterdam.

Hoe zijn jullie dan in Gent terecht gekomen?
Raf
: Amsterdam is te duur om te beginnen.
Tom
: Het gaat niet in Amsterdam om zo’n zaak op te starten. Hier in Gent leeft dit soort dingen heel erg. In Gent is er een voedzame bodem. Er worden heel wat open mics georganiseerd. Het is fijn om daar een deel van uit te maken.

Hoe ben je op de naam van de zaak gekomen ‘ Geheel de Uwe’? En het logo?
Raf
: De naam ‘ Geheel de Uwe’ is een boek van Connie Palmen. Toen ik zestien was, heb ik het voor de eerste keer gelezen. Het betekende veel voor mij. Het is een van de weinige boeken die ik heb herlezen. Ik zei dus dat ik ons boekencafé zo wilde noemen, en Tom ging akkoord. De naam werkt op heel veel niveaus. Het is ingebed in de Nederlandstalige literatuurgeschiedenis van een vrouwelijke schrijver. En Geheel de Uwe refereert ook naar de uitnodiging : maak ervan wat je wil.

En het logo?
Raf
: Het is een kip. Ik hou gewoon van kippen, ik heb altijd van kippen gehouden.
Tom
: Het is een schreeuwende, sprekende kip.
Raf
: Ook de symboliek van de haan die de dag inluidt.


Toen ik las dat Connie Palmen naar de opening van de zaak kwam, was ik jaloers. Zij is mijn favoriete Nederlandse schrijfster. Hoe heb je haar kunnen overtuigen?

Raf
: We hebben haar management gemaild en die hebben haar mailadres gegeven, dan

Geheel de Uwe 1

was het snel geregeld. We hebben het gewoon gevraagd en ze heeft ja gezegd. Ze was vereerd dat we de zaak naar haar boek hadden vernoemd.
Tom
: De avond zelf zei ze dat ze eigenlijk niet graag naar Gent reisde, omdat het altijd zo’n gedoe is met de treinen, maar voor de opening van onze zaak wilde ze wel een uitzondering maken.

Er zijn hier verschillende evenementen : boekvoorstellingen, open mic avonden, literair speeddaten. Hoe maken jullie reclame voor deze evenementen?
Raf
: Alles gaat via sociale media, via Uit in Vlaanderen, Facebook.
Tom
: We hebben ook een nieuwsbrief. Er zijn best veel mensen op ingeschreven.
Raf
: We proberen samen te werken met andere organisaties voor evenementen.
Tom
: Zoals met het Humanistisch Verbond voor een leesgroep.
Raf
: Rebellen vzw voor een andere leesgroep.
Tom : Onze bekendheid groeit. We hebben nu 1000 volgers op Instagram.

Wat houden de open mic avonden in?
Tom
: Het zijn superfijne avonden.
Raf
: Het is het beste evenement van de maand. Mensen mogen tien minuten optreden.
Tom
: Ze mogen brengen wat ze willen. We hebben muzikanten, comedians, dichters, slam poetry , theatermonoloog, kortverhaal. We proberen een plek te zijn waar iedereen zijn ding kan doen. Zowel voor de deelnemers als voor het publiek is het gratis.

Hoe komen jullie aan de tweedehands boeken?
Tom
: In het begin hebben we in een kringwinkel in Nederland hun Nederlandstalige literatuur opgekocht. We hebben ook Frans en Engels staan.
Raf
: We hebben non-fictie, poëzie en ondertussen ook wat kunstboeken. In een klein kastje hebben we boeken over Gent.
Tom
: De andere boeken zijn allemaal donaties geweest.
Raf
: Onlangs hadden we een grote donatie van iemand die nog bibliothecaris was voor de EU. Ze had haar hele leven in leesclubs gezeten. Ze had een e-mail gestuurd naar al haar vriendinnen in rusthuizen met de vraag om hun boeken naar ons op te sturen.

Waarom deze ligging op de Kortrijksesteenweg 573, niet ver van het station?
Raf
: Jotie T’ Hooft heeft hier gewoond in het gebouw.
Tom
: We kwamen daar pas achter toen we hier al zaten. Annick Lesage die een biografie over Jotie T’ Hooft geschreven heeft, woont hier niet ver vandaan. Ze kwam het ons vertellen.
Raf
: In feite zochten we een pand waar ons concept in paste, waar er ruimte was voor én een podium én een café én een boekhandel.
Tom
: Dit was de fijnste plek die we konden vinden. De buurtbewoners zijn ook blij dat er hier iets is.
Raf
: Er zijn niet veel zaken aan deze kant van het station.

Wat is jullie ultieme droom met deze zaak?
Raf : Ik denk dat de droom al redelijk uitkomt.

Nog wat praktische informatie ?
Raf
: Naast het snuisteren in tweedehands boeken, kunnen de mensen hier op hun gemak iets drinken en iets knabbelen. We bieden ook vegan taart, hummus, olijven.
Tom
: In juli en augustus blijven we open, ook tijdens de Gentse Feesten. We bieden een oase van rust tijdens het drukke programma van de feesten. Tijdens die periode zijn er

Geheel de Uwe 4

geen evenementen gepland. Maar er komt een terras vooraan, waarbij we van plan zijn om enkele zomerse cocktails aan te bieden. We denken dat het een fijne plek is voor mensen die willen onthaasten en genieten van de zomer en gezelschap.
We zijn open op dinsdag en woensdag van 10u tot 20u en op donderdag, vrijdag van 10u tot 1 uur ’s nachts. Op zaterdag zijn we open van 13u tot 1u ’s nachts.

Tom en Raf, hartelijk dank voor het gesprek. Veel succes met jullie initiatief.

Christel Van Renterghem

Foto’s © Anouk Jongeneel