Interview met Gentse radiopresentator Wim Oosterlinck

30 juli 2020

Wim Oosterlinck kennen we het best als radiopresentator. Eerst bij de VRT, daarna bij Qmusic en vanaf september presenteert hij elke werkdag ’s ochtends op het digitale radiostation Willy (willy.radio).

Maar hij is ook een groot lezer en boekenliefhebber. Daarom startte hij op 12 november 2019 een eigen podcast over literatuur. In ‘drie boeken’ vraagt onze stadsgenoot elke week aan een gast welke drie boeken je absoluut gelezen moet hebben. Elke dinsdag komt er een nieuwe aflevering online én meteen ook op In de kijker. Tijd om Wim Oosterlinck zelf op de rooster te leggen.

Je bent duidelijk een boekenliefhebber. Maar hoe is de idee gerijpt om een podcast rond boeken op te starten?
Ik wilde erg graag iets doen waarin ik mijn liefde voor het boek kon botvieren, liefst in audiovorm en graag ook lang. Dus geen korte snackgesprekjes zoals op de radio, maar een lang en intens persoonlijk gesprek. Na enkele maanden denken, proberen en proefdraaien is dan mijn podcast ‘drie boeken’ geboren. Het is precies zoals ik het wil: telkens een mooi gesprek met een boeiende figuur.

Wat een gevarieerd lijstje boekenliefhebbers heb je al geïnterviewd! Tot een bisschop! Hoe kies je je gasten?
Het criterium voor mijn gasten is: boekenliefhebbers waarvan ik, Wim, erg graag wil weten wat ze lezen. Het zijn stuk voor stuk mensen die mij ergens persoonlijk fascineren, en die uiteraard graag boeken lezen. Van een wetenschapper tot een actrice, van een politica tot een muzikant, een journalist, een klassieke filologe, een tv-presentatrice, een arts, een marketingexpert, een metalzanger, een nieuwsanker, schrijvers natuurlijk, tot zelfs een bisschop inderdaad. Heerlijk toch?

Zeggen zij onmiddellijk ja? Zijn er gasten die neen zeggen? Wie hoop je ooit nog eens te interviewen (in je dromen)?
Ik vind het bijzonder straf hoeveel mensen meteen ‘ja’ zeggen op mijn vraag om hen te interviewen voor de podcast. Leen Demaré vertelt in mijn podcast dat het een band schept als je met iemand lang over boeken kunt praten, dat je dat niet zomaar met iedereen kan en dat het daarom bijzonder is. En dat gevoel hebben blijkbaar veel mensen ook als ze naar de podcast luisteren.

Mijn droomgast is trouwens Barack Obama. Belezen, intelligent, inspirerend… “Beste luisteraars, deze week in de podcast ‘drie boeken’ is mijn gast oud-president van de Verenigde Staten Barack Obama." Stel je voor…

Favoriete schrijvers/boeken?
Mijn favoriete boek aller tijden is nog steeds Bezonken rood van Jeroen Brouwers: de rauwe bijtende realiteit van de Indische Jappenkampen geschreven in een het mooiste Nederlands dat er is. Ik heb trouwens ongeveer alles van Brouwers gelezen, en ik heb - al zeg ik het zelf - een erg uitgebreide Jeroen Brouwers-bibliotheek.

Andere schrijvers waar ik enorm van houd: Michel Houellebecq, Dimitri Verhulst, John Steinbeck en Erwin Mortier.

In welk boek ben je momenteel bezig?
Ik ben meestal in nogal wat boeken tegelijk bezig. Sommige daarvan lees ik uit, andere niet.

Op dit moment lees ik een biografie van Prince en een soort encyclopedisch werk waarin zijn studiotijd in de jaren 1983-1984 minutieus uitgepluisd is, met elke dag wat hij precies opgenomen heeft en wat er die dag gebeurd is. Ik lees Grote verwachtingen van Charles Dickens (ontleend in de bib), ik lees Roald Dahl voor aan mijn dochter, ik herlees Volt van Roderik Six, ik ben bezig met een reeks boekjes van Willem Elsschot te lezen en ik ben al even bezig in The Audacity of Hope, het tweede boek van Barack Obama.

Welk boek neem je mee naar een onbewoond eiland?
Naar een onbewoond eiland zou ik wellicht het boek Gravity’s Rainbow van Thomas Pynchon meenemen. Omdat het dik is en omdat ik het nog niet gelezen heb: ik heb al diverse pogingen gedaan, maar ben er nog niet in geslaagd om na 120 bladzijden nog een idee te hebben waarover het gaat. Het is supercomplex, met honderden personages en onmogelijk ingewikkelde plots en nevenplots die alle richtingen uitgaan, dus weken/maanden/jàren leesplezier.

Een drukke baan in combinatie met jonge kinderen, heb je dan nog tijd om te lezen?
Ik heb zeker tijd om te lezen, ik maak tijd om te lezen. Het is heel simpel: ik kijk geen televisie, dat scheelt al veel. Ik reis het liefst met het openbaar vervoer: dat zorgt voor een pak extra leestijd. En ik heb nog veel speelruimte: als ik de tijd waarop ik op mijn telefoon of op sociale media zit inkort, zou ik weer een extra uur per dag kunnen lezen! Kortom: geen excuses.

Geef je die liefde voor het lezen door? Ben je een voorlezer of lezen jullie samen?
Mijn vriendin en ik lezen elke dag voor aan onze kinderen Bo (3) en Roos (7). Ik ben nu bezig om alle boeken van Roald Dahl aan Roos voor te lezen, wie mij volgt op instagram of goodreads heeft het zeker al gemerkt. We zijn begonnen met Matilda en nu zitten we aan de minder bekende verhalen zoals Joris en de geheimzinnige toverdrank. Heerlijk om de verhalen voor te lezen en ze op die manier zelf te ontdekken. Ik heb trouwens de exclusiviteit opgeëist, dus ik wil alle Roald Dahls helemaal zélf voorlezen. Lekker egoïstisch.

Hartelijk dank voor dit interview!

Tine Englebert


Podcast drie boeken: http://wimoosterlinck.be

Wim Oosterlinck op instagram: http://www.instagram.com/wimoosterlinck/

Wim Oosterlinck op goodreads: http://www.goodreads.com/author/show/17209834.Wim_Oosterlinck