Karin Slaughter, ‘The Queen of Crime’, stelt nieuwe boek voor in Gent

21 juni 2022

Karin Slaughters nieuwste thriller Gewetenloos verscheen op dinsdag 14 juni 2022, en daarvoor kwam de onbetwiste Queen of Crime speciaal vanuit Atlanta naar België. Stadlezers Maya De Wulf en Ann Driessen zaten in het publiek. Speciaal voor Gent Leest schreven ze een verslag van deze geslaagde avond.


Karin Slaughter (1971), met de betekenis slachter of slager, heeft haar naam niet gestolen. Ze schreef ondertussen 21 gruwelijke, spannende, ijzingwekkende thrillers. Haar boeken zijn in 120 landen uitgebracht en wereldwijd zijn er meer dan 40 miljoen exemplaren van verkocht. De Amerikaanse misdaadkoningin leeft echt van moord en doodslag, ontvoering, diefstal en verkrachting. Ze is bekend door haar thrillers uit de Grant County-reeks (omwille van het personage van de kinderarts en lijkschouwer Sara Linton ook wel de Sara Linton-reeks genoemd), de Atlanta-reeks (met politieman Will Trent) en de Georgia-reeks (met Sara en Will).

Gewetenloos

In Gewetenloos keert Andrea Oliver terug, het hoofdpersonage uit Gespleten (Pieces of Her, nu ook te zien op Netflix als achtdelige serie, met Toni Collette en Bella Heathcote in de hoofdrol. Ze krijgt haar eerste opdracht als politiecommissaris: een rechter beschermen die met de dood wordt bedreigd. Maar Andrea’s focus ligt niet zozeer op de rechter, dan wel op een onopgeloste zaak in dezelfde stad: die van Emily Vaughn, een schoolmeisje dat veertig jaar terug brutaal werd vermoord op haar eindexamenfeest. De moordenaar loopt nog altijd vrij rond, en Andrea wil kost wat kost achterhalen wat er die avond veertig jaar geleden is gebeurd.

Afgelopen dinsdag 14 juni was Slaughter dus in de Vooruit. Deze avond werd door Harper Collins en Standaard Boekhandel georganiseerd als deel van haar promotietour voor haar nieuwe boek. De timing was perfect want precies die dag was het boek voor het eerst verkrijgbaar in alle boekhandels.

Wat haar bezoek in Gent uniek maakte, is dat het haar enige bezoek in België was en dat het ook een liveopname was van de podcast ‘Welcome to the AA’, voor de gelegenheid neergestreken in de Gentse Vooruit. In deze podcast interviewen Alex Agnew en Andries Beckers bekende personen en gaan daarbij geen onderwerp uit de weg. De Live #WTTAA met deze misdaadlegende kan je hier beluisteren.

Karinslaughterinvooruit

Maya had al eerder online-interviews gezien met Karin Slaughter, maar dit live interview was het beste dat Maya ooit meemaakte. Bovendien was deze pittige dame een fantastische match met Agnew als interviewer. Het leek alsof ze evenveel research over hem had gedaan als hij over haar deed. Deze pittige dame is een spraakwaterval, zo bleek gisteren in de Vooruit. Doorheen de avond kwamen vele onderwerpen aanbod: o.m. over de inspiratie voor haar boeken en dagdagelijkse zaken in Amerika. De misdaadauteur neemt geen blad voor de mond als ze de toestand in de VS beschrijft: racisme, geweld tegen vrouwen en op scholen, druggebruik (ook van haar zus) en het feit dat men liever over haar baarmoeder beslist dan over gevaarlijke wapendracht. Verder houdt ze van katten en true crime, haat ze baby’s, kinderen en - als kind - haar zussen, was ze als puber ook al een ‘weirdo’, ‘anders’. Ze verafschuwt pestende meisjes, ze zegt geen woord over haar moeder, maar wel over haar vader: een verhalenverteller die lezen bestempelde als luiheid. Ze heeft een immuniteitsziekte, had kinkhoest tijdens corona, en viel enkele dagen geleden met de fiets in Amsterdam. Met haar stichting ‘Save the Libraries’, wil ze mensen terug in de bibliotheek en boekhandel krijgen. Wie niet?!

Ann zat op amper enkele meters van haar idool. Haar bewondering is grenzeloos en haar goesting om iets van haar te lezen steeg met de minuut: ‘Misschien Goede dochter of Nachtschade? Of haar jongste Gewetenloos? Ann besloot: ‘Dat vergt wel enige discriminatie of voortrekken van mijn kant in haar voordeel en in het nadeel van mijn wachtende en groeiende stapel nog te lezen boeken…’

Voor Maya was de Vooruit een ideale locatie voor dit interview. Zelfs van op de achterste rij in de Domzaal kon je het podium zien alsof je op de eerste rij zat. Bovendien is er tussen de derde verdieping en de Domzaal een extra ruimte. Dit zaaltje was perfect voor de afsluitende signeersessie. Allemaal perfect. Kortom, zeker een geslaagde avond.

Maya De Wulf en Ann Driessen