Leesclubbing on holiday - 'Duizend ogen' - Samanta Schweblin

24 oktober 2022

Met vrienden lezen op vakantie. We hebben het hier al eerder gelezen. Leesclubbing blijkt hiervoor de ideale formule te zijn. Ook voor redacteur Annalin die het uittestte op Sicilië. Hier haar verslag.

Al enige tijd biedt de Krook een nieuw concept aan: Leesclubbing.
Het idee is heel simpel, het is alles wat je nodig hebt om je eigen leesclub te starten zit samen in één handige zak. En als ik zeg alles om een eigen leesclub te starten, bedoel ik ook echt alles. Het enige waar je zelf voor moet zorgen, zijn medelezers.

Je kiest een boek uit de gevarieerde lijst van Leesclubbing-opties, vraagt ernaar bij de infobalie van de bibliotheek, en je bent klaar om te gaan. In de zak zitten 5 exemplaren van hetzelfde boek, een enveloppe met vragen om de discussie achteraf op gang te trekken, en (als heel verrassend extraatje) een doos koekjes om gezellig samen op te eten, terwijl je met je vrienden bespreekt wat je samen gelezen hebt.

Ik was meteen fan van het concept, en wou het graag uittesten met enkele vrienden. Het enige probleem voor ons was een periode vinden waarin we allemaal samen hetzelfde boek konden lezen. We waren al een jaar van plan om eens aan Leesclubbing te doen, maar het bleek een grotere uitdaging dan verwacht om een gaatje te vinden in onze gemeenschappelijke agenda’s.

Maar dan kwam opeens het idee: elk jaar gaan we samen op vakantie, waarom nemen we de handige totebag van Leesclubbing niet mee naar Italië?

Op vakantie hebben we allemaal tijd om te lezen, we weten meestal toch niet goed welk boek we moeten meenemen én we hebben meteen een excuus om achteraf een nostalgische reünie te organiseren om het boek te bespreken en nog eens terug te denken aan de Aperols in de Italiaanse zon.
Het nieuw concept was geboren: Leesclubbing on holiday.

Leesclubbing Annalin

Met elk een kopie van Duizend ogen in onze rugzak, trokken we richting Sicilië. De vakantie bleek het ideale moment om samen een boek te lezen. Er waren meer dan genoeg momenten om het boek open te slaan: aan het strand, in de auto, op een terras,… tegen het einde van de vakantie had iedereen het boek vlot uit. We hadden op voorhand afgesproken om tijdens de vakantie zelf nog niet te veel te discussiëren over de inhoud, maar om alles te houden voor de reünie achteraf.

De doos koekjes hadden we immer thuis vergeten, en die leken ons vrij essentieel voor de bespreking.

Een week na thuiskomst kwamen we samen om zowel het boek te bespreken, als onze ontwikkelde vakantiefoto’s te bekijken. De vragen die bijgeleverd werden in de totebag zijn echt origineel, en zorgden voor een interessante leidraad om onze ervaringen te delen. We kwamen tot inzichten waar we alleen misschien niet toe waren gekomen, en bovendien konden we tussendoor bij bijna elke vraag een vakantieherinnering bovenhalen. Helemaal in thema van het boek kon je bovendien op verschillende vakantiefoto’s de cover van Duizend ogen zien opduiken.

Kortom een heel leuke eerste ervaring met Leesclubbing van Gent Leest, en een absolute aanrader voor mensen die dit najaar nog op vakantie moeten vertrekken!

Annalin Van Biesen