Leesclubbing 'Trofee – Gaea Schoeters’ - Wat een leeservaring!

22 september 2022

Samen met jouw vrienden een boek lezen en bespreken, een zalig idee? Leesclubbing is een ‘do it yourself’- boekenclub. Leesclubbing doe je helemaal zelf: waar, wanneer en met wie je wil. Bibliotheek De Krook bezorgt je de boeken, jij doet de rest. Klaartje en haar boekenclubje koos voor een boek onder de noemer 'Explosief materiaal'. Ze kozen voor Trofee van Gaea Schoeters, een boek dat overkookt van brandende actualiteit en hete hangijzers.

Toen ik het boek voorstelde aan mijn leesgroepje, werd het met enige voorzichtigheid ontvangen want een boek over de jacht, daar hadden weinig mensen connectie mee. Maar wat een enthousiaste reacties bij de bespreking! Iedereen had het boek verslonden. Het boek gaat over veel meer dan enkel de jacht, en er zit ook een heel sterk leesritme in. Het gaat over macht, (scheefgetrokken) machtsverhoudingen. Zelf de mensen die met enige tegenzin begonnen aan het boek, konden het na een aantal uren lezen niet meer wegleggen. ‘Wonderlijk, schitterend, maar ook ongemakkelijk’ waren een aantal van de woorden die vielen bij het beschrijven van de leeservaring.

Doordat je de meegezogen wordt in de gedachten en redeneringen van het hoofdpersonage, raak je ook geïntrigeerd en stel je vragen bij de eigen keuzes die je zou maken. Gevoelens van sympathie flirten met antipathie, het rationele en emotionele wisselen elkaar af. Het boek komt absoluut niet belerend over, maar laat de lezer zich vragen stellen bij zijn eigen keuzes.

Qua taal werd het ervaren als een zeer mooi geschreven boek.

Ik kwam samen met Ina, Cindy, Roland, Leentje en Anne in het Krookcafé. Er was zeker nieuwsgierigheid om nog andere boeken van Gaea Schoeters te lezen. Een aanrader!

Klaartje Van der Bauwhede

Hier meer info over Leesclubbing.