Leesgroep 'Gent Leest Stadslezers' leest 'Gesprekken met vrienden' van Sally Rooney

16 juni 2021

Hoera, voor de laatste ontmoeting van de leesgroep ‘Gent Leest’ zijn de coronamaatregelen wat soepeler en kunnen ontmoetingen in open lucht voor een beperkte groep (tot 10 personen) eindelijk weer. Bovendien waren de weergoden ons gunstig gezind met een zonnige dag. Er was dan ook geen enkele twijfel om elkaar deze keer live te ontmoeten in het park ‘De Vijvers’ en elk had wel een drankje of een hapje mee waardoor het een gezellige bedoening werd.
Voor deze sessie hadden we het boek Gesprekken onder vrienden van Sally Rooney gelezen. Hoewel het boek beter verteerd werd dan Frankusstein van de vorige leessessie, was het toch geen groot succes en haalde het amper een score van 2.5 tot 3 sterren.

Het boek Gesprekken met vrienden

We waren het er allemaal over eens dat het boek vlot leest en weinig inspanning vraagt. Het is licht verteerbaar in tegenstelling met het voorgaande boek (Frankusstein).
Anderzijds bleek het verhaal flauw te zijn en licht uit te vallen. Het verhaal biedt weinig diepgang en de gesprekken blijven oppervlakkig. Verschillende onderwerpen komen wel eventjes aan bod (zoals endiometriose en automutulatie) maar worden niet verder uitgewerkt terwijl dit toch tot nadenken kan stemmen. Ook het einde is eigenlijk aan de flauwe kant en laat de lezer op zijn honger zitten.
De taal en de gebruikte beeldspraak kon ook niet bekoren en getuigden eerder van een laag niveau hoewel er toch een scherpe opmerkingsgave van de auteur gevoeld werd.
Het hele verhaal kwam nogal emotieloos over en er werd geen sympathie voor de personages gevoeld of opgewekt. Evenmin kwam de Ierse cultuur niet aan bod in dit hele verhaal.
Het boek is vooral leeftijd- en gendergericht waarmee bedoeld wordt dat het zich vooral tot vrouwen en young adults richt. Bij de mannen van de leesgroep scoorde het boek lager dan bij de vrouwen en de jongere dames konden het meer appreciëren dan de ouderen onder ons. Het kan jonge mensen wel aanzetten tot lezen.

De auteur

° 20 februari 1991 in Castlebar, Ierland
Sally Rooney is een jonge Ierse auteur die in Dublin woont. Zij is de middelste in een rij van 3 kinderen met een oudere broer en een jongere zus.

Sally Rooney

Zij studeerde Engels aan Trinity College in Dublin en studeerde in 2013 af met een Master Amerikaanse literatuur waarna zij in de administratie in een restaurant ging werken.
In 2017 verschijnt haar debuutroman Gesprekken met vrienden. Zij wordt fel bejubeld in de pers en gezien als een veelbelovende auteur. Haar boek Normale mensen werd voor de BBC in een tv-reeks omgezet.

Biografie

 • 2017: Gesprekken met vrienden
 • 2018: Normale mensen
 • 2019: Mr Salary (kort verhaal)
 • Sept. 2021: Beautiful world, where are you

Prijzen & nominaties

 • 2017: nominatie voor Sunday Times Short Story Award voor Mr Salary
 • 2017: Dunlop Young Writer of the Year Award
 • 2018: nominatie voor Swansea University International Dylan Thomas Prize
 • 2018: Rathstones Folioprijs
 • 2018: Op de longlist van Man Brooker prize
 • 2018: Ierse roman van het jaar (Normale mensen) door Irish Book Awards
 • 2019: Costa Book Award

Voor wie meer over haar en haar boeken wil weten:

https://www.penguinrandomhouse.com/authors/2144569/sally-rooney
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sally_Rooney
https://www.foyles.co.uk/Author-Sally-Rooney
https://www.theguardian.com/books/2021/jan/12/new-sally-rooney-novel-to-be-published-in-september-beautiful-world-where-are-you
https://www.theguardian.com/books/2018/dec/02/sally-rooney-interview-dont-respond-authority-normal-people
https://www.vox.com/culture/2019/9/3/20807728/sally-rooney-normal-people-conversations-with-friends

In september start de leesgroep opnieuw op met de bespreking van Wees onzichtbaar van Murat Isik.

Carine Beetens en leesgroep Gent Leest Stadslezers