Leesgroep 'Gent Leest' - 2de jaargang – Verslag 5 – 'Wildevrouw' van Jeroen Olyslaegers

12 juni 2022

Ook tijdens deze laatste leesgroepbijeenkomst van de Gent Leest Stadslezers waren allen op post om te kunnen discussiëren over een boek van Vlaamse bodem. En het mag gezegd, we waren allemaal omver geblazen door de Wildevrouw van Jeroen Olyslaegers. Zelden zijn we éénsgezind en zo vol lof voor een boek, een absolute aanrader!


Inhoud:

In het 16de eeuws Antwerpen floreert handel en geld, maar heerst er grote onrust. Beer heeft er een herberg waar vrije gedachten en zoete wijn vloeien en waar plannen worden gesmeed door een geheim genootschap. Alles wordt op scherp gesteld wanneer een wildevrouw in zijn herberg terechtkomt.

Wildevrouw

Algemene reactie:

Hoewel het boek heel lovende woorden krijgt, kan het niet onmiddellijk vanaf de eerste pagina bekoren maar moet je aanvankelijk toch even doorbijten en doorlezen. Niet alleen het verhaal van Beer en de Wildevrouw is meeslepend, maar ook de historische setting en correctheid (die bijzonder goed gedocumenteerd is) spreekt tot de verbeelding. De ‘Gouden Eeuw’ van Antwerpen wordt heel erg kleurrijk door het verhaal geweven en levert een boeiend stukje geschiedenis. En de typische mentaliteit van Antwerpenaren van vroeger is ook in het hedendaagse Antwerpen nog herkenbaar. Het blijkt uiteindelijk een pageturner te zijn.

Personages:

Er zijn enorm veel personages, vooral heel veel historische personages wat het niet altijd gemakkelijk maakt.

Taal:

De taal is van bij de aanvang ruw en archaïsch en zelfs een beetje choquerend. Het wordt getekend door een wervelend en rijk taalgebruik met woorden zoals ‘zinkroer’ en ‘vliegmare’ waarbij je even de moeite moet doen om de betekenis op te zoeken. Ondanks de ruwe taal, wordt het nooit vulgair en maakt het verhaal juist typischer en sappiger.
Door het gebruik van de taal en de afwisseling van korte en lange zinnen, wordt de spanning opgebouwd en brengt de auteur een sterk stilistisch en mooi geheel.
De kleurrijke taal zorgt ook voor een beeldend karakter en het lijkt of die Gouden Eeuw op magische wijze tot leven komt.
Anderzijds was juist de hoekige en onelegante taal een beetje een afknapper voor een iemand en scoort het boek minder in zijn ogen.

Kaft:

Op de kaft staat een wapenschild dat alle elementen van het huidige wapenschild bevat: 6 rozen, de 3 torens en vooral de wildeman en wildevrouw!

Besluit:

Het boek scoort uitzonderlijk hoog bij alle groepsleden en is een absolute aanrader voor iedereen!

Wildevrouw van Jeroen Olyslaegers
Uitgeverij De BezigeBij - 412 blz.
Waardering: 4,5 sterren

Wildeman en vrouw

De auteur

° 5 oktober 1967 in Mortsel, België
Vlaams schrijver van romans en theaterstukken;
Gehuwd met zangeres Nikkie Van Lierop

Onderwijs:

  • 1985 - 1989: Germaanse Filologie aan Universiteit van Antwerpen;
Jeroen olyslaegers

Carrière:

  • 1989 - 1992: wetenschappelijk medewerker bij Louis Paul Boon documentatiecentrum
  • 1993- jan 1994: Vertoog & Literatuur-project van Antwerpen 93
  • 1994: fulltime schrijver

Overzicht boeken:

1994 Navel
1996 Il faut manger
1999 Open gelijk een mond
2009 Wij
2012 Winst
2016 WIL

Naast romans, schrijft hij ook theaterteksten die door de Koninklijke Vlaamse Schouwburg en Het Toneelhuis werden opgevoerd. Hij vertaalt en bewerkt ook bestaande teksten en schrijft stukken en recensies voor Humo, Menzo, …

Prijzen:

  • 2014 : Edmond Hustinxprijs voor toneelschrijvers
  • 2014 : 64ste Arkprijs van het Vrije Woord
  • Mei 2017 : Fintro Literatuurprijs voor zijn roman ‘Wil’
  • Juni 2017 : Ultima Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Proza
  • Jan 2018 : Bordewijkprijs voor de roman ‘Wil’
  • 2020 : Vierjaarlijkse Prijs voor proza van Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren voor de roman ‘Wil’.