Leesgroep Gent Leest - Vierde jaargang - Verslag vijf - 'Welzijn' van Nathan Hill

27 juni 2024

Voor de laatste bijeenkomst van dit leesjaar stond het boek ‘Welzijn’ van Nathan Hill op het menu. Eveneens een vrij recent boek van een Amerikaans auteur die duidelijk een Amerikaanse tint in het boek naar voor bracht, maar dat door onze leesgroep toch wel gesmaakt kon worden. Zullen we…?

Boekbespreking

Algemeen:
Deze tweede roman van Nathan Hill wordt omschreven als een rijke, warme en wervelende komische roman over het huwelijk en intimiteit, over ouder worden en wat ons verbindt.
Twee mensen, Jack en Elizabeth ontmoeten elkaar in Chicago in de jaren negentig tijdens hun studie en er ontstaat een innige band tussen de twee.

Thema:
Het hoofdthema waarrond alles verweven wordt, is de relatie en het huwelijksleven van de hoofdpersonages Jack en Elizabeth, maar er zijn zoveel andere thema’s die ook aangehaald worden, zoals placebo’s, opvoeding, kunst, gezond leven, ….. teveel om op te noemen en voor sommigen onder ons zelfs te overweldigend waardoor we door de bomen het bos niet meer zien.

Titel:
De oorspronkelijke titel in het Engels luidt Welness en werd vertaald als Welzijn. De titel staat voor meerdere lagen en dieptes en slaat op het zich goed bevinden op zowel fysisch als psychisch vlak. Bovendien noemt het bedrijf van Elizabeth ook ‘Welness’, een medisch instituut dat onderzoek naar placebo-effecten doet. En hoe zit het met het welzijn van de personages binnen hun huwelijk?

Opbouw:
De openingszin ‘Zullen we…?’ is een hele knappe romantische opener die de nieuwsgierigheid prikkelt en aanzet tot verder lezen.
De roman kent een afwisseling van veel thema’s waarbij een hoofdstuk over de relatie tussen Jack en Elizabeth afgewisseld wordt met een hoofdstuk waarbij dieper ingegaan wordt op een ander thema, bijvoorbeeld over de algoritmes of placebo’s …. Juist deze afwisseling zorgt bij de lezers wel eens voor ups en downs in het verhaal of kwam wat uitleggerig over of veroorzaakte verwarring. Voor sommigen hoefden al die tussenstukken (of sommige) niet echt, maar anderen vonden deze juist heel interessant waardoor je zelfs iets kon bijleren.
De hoofdstukken zijn niet zomaar bij elkaar gesprokkeld maar heel doordacht opgebouwd.
Opmerkelijk bleek wel dat het boek wel repetitief overkwam waarbij iets aangereikt of aangehaald werd om er dan later uitvoerig op terug te komen.

Waren deze herhalingen storend? Soms wel, soms niet en voor de ene lezer meer dan voor de andere.

Taal:
Het verhaal heeft zeker zijn mooie passages die boeiend en fijn om lezen zijn, maar op taalgebied is het zeker geen uitschieter. Het taalgebruik is niet zo sterk en kent eerder een beperkte woordenschat.

Besluit:
Ondanks dat Welzijn toch best een dik boek is, leest het gemakkelijk en vlot. Hoewel het Amerikaans aanvoelt, heeft het verhaal van de yuppies met relatieproblemen toch wel herkenbare situaties. Ondanks de kleine ergernissen (teveel thema’s, te repetitief ….) vertaalt het leesplezier zich toch in een hoge waardering.

Welzijn

De auteur:

  • ° 1975, Cedar Rapids, Iowa, USA;
  • Verhuisde voortdurend tijdens kinderjaren door het werk van zijn vader (manager bij Kmart);
  • Studeerde aan de Universiteit van Iowa, eerst voor biomedisch ingenieur maar kiest uiteindelijk Engels en journalisme;
  • Amerikaans nieuwsreporter en fictie-auteur;
  • Woont in Naples, Florida;
  • Gehuwd met Jenni, musicus bij Naples Philharmonie.
Nathan Hill

Bibliografie:

Romans:

  • 2016: The Nix
  • 2023: Wellness

Prijzen:

  • 2016: Art Seidenbaum Award for First Fiction

WELZIJN
Auteur: Nathan Hill
Publicatie in september 2023
Uitgeverij: De Bezige Bij
655 blz.

45 sterren