Mensensculptuur en boekenruil voor lancering website 'Gent Leest'

13 februari 2020

Lezersplatform ‘Gent Leest’ gaat op vrijdag 14 februari 2020 online. Om dat in de kijker te zetten, staat er aan bibliotheek De Krook een boekenruil op het programma en wordt er een Gent Leest-mensensculptuur gebouwd. Er wordt ook een scheurkalender voorgesteld.

Startmoment

Op vrijdag 14 februari, International Book Giving Day, wordt ‘Gent Leest’ officieel gelanceerd. Op de nieuwe website kan iedereen boekentips, leesplekken en het literaire aanbod van de stad ontdekken. Om de lancering te vieren, staat er vrijdag een boekenruil en de bouw van een Gent Leest-mensensculptuur op het programma.

Lezers worden om 9 uur met een boek verwacht op het plein voor De Krook. Ze kunnen dat boek met een persoonlijke boodschap schenken aan een andere lezer bij een kopje koffie of warme chocomelk.

Scheurkalender

Sinds de oproep in september hebben meer dan 500 Gentenaars zich aangemeld als stadslezer. Zij hebben allemaal een leestip doorgegeven voor de exclusieve Gent Leest-scheurkalender. Deze scheurkalender telt 366 boekentips en heeft een oplage van 1.000 exemplaren. 200 scheurkalenders worden vrijdagochtend vanaf 7.30 uur verstopt in het centrum van Gent. De gelukkige vinders mogen ze mee naar huis nemen.

Waar lezers samenkomen

Vrijdag zullen bezoekers van de website meteen al zo'n 150 leestips van 100 stadslezers op de site terugvinden. Nadien blijven stadslezers hun tips online zetten. Verder kunnen bezoekers ook de favoriete leesplekjes van de stadslezers ontdekken, en het platform zal ook fungeren als een agenda van literaire activiteiten en nieuwtjes in Gent.

'Het startmoment van Gent Leest valt op 14 februari, de dag van de liefde. Dé ideale dag dus om dit warme en verbindende project te lanceren. Honderden mensen zullen een mensensculptuur vormen met een boek in de hand. Iedereen met een hart voor boeken en lezen is welkom voor de grote lanceringsstunt om 9 uur.'

Sami Souguir, schepen van Cultuur