Mijn maand als publieksjurylid De Bronzen Uil

16 oktober 2020

Vorig weekend werd de Bronzen Uil, naar jaarlijkse gewoonte, uitgereikt in de Minard. Van Gent Leest kregen 13 stadslezers de kans om in de publieksjury te zitten. Ik was daar één van. Als ik dit aan andere mensen vertelde, kreeg ik snel de vraag: “Hoe word je dat?”. In deze tekst ga ik jullie dus meenemen naar het proces zoals ik dit meegemaakt heb.

De selectie

In de juli nieuwsbrief van Gent leest stond er dat men stadslezers zocht voor de publieksjury. Ik heb direct op die link gereageerd.

MDW1

Ik kreeg al snel een mail terug van Klaartje Van der Bauwhede. In deze mail stond dat er veel enthousiaste reacties waren gekomen en ze zou ons eind augustus laten weten of we geselecteerd zijn.

Op 27 augustus kreeg ik dan het bericht dat ik geselecteerd was. Ik zou de maandag erachter te horen krijgen wanneer ik om de 6 boeken mocht gaan.

Op dat moment wisten we ook nog niet welke boeken het gingen worden. We wisten alleen dat ze die zondag bekent gemaakt zouden worden en dat we tegen 7 oktober onze top drie moesten maken.

Het lezen

Op 1 september kregen we de lijst met boeken en het bericht dat we ze op 8 september mochten gaan halen bij Tine Englebert in de bibliotheek.

Er was een professionele fotograaf aanwezig om foto’s te trekken van ons als we de boeken in ontvangst namen. een deel van die foto’s zijn reeds op de facebook groep verschenen.

Nu begon het echte werk. 6 boeken lezen in net geen maand tijd. Er waren drie heel dunne boekjes bij dus dit leek doenbaar. Toch leek het mij het veiligst om een schema te maken zodat ik toch verder blijf lezen zelfs al vond ik het een minder leuk boek. Ik ben namelijk een trage lezer en al helemaal als ik het een minder goed boek vind.

MDW2

Ieder jury lid heeft zijn eigen voorkeur van welk boek eerst, maar ik ben van dun naar dik gegaan. Op deze manier zag ik het snelst vordering. Zoals verwacht heb ik mijn volle tijd nodig gehad.

Dan kwam de tijd om mijn top drie door te geven. Vorig jaar zat ik in de lezersjury van de Bookspot prijs. Daar heb ik van mensen met meer ervaring geleerd dat je best een objectievere manier zoekt om de winnaar te bepalen. Kies 10 puntjes die je belangrijk vindt in een boek. Mijn 10 puntjes zijn:

 • Wordt de titel duidelijk in het boek?
 • Voelt het einde van het boek als een goed einde?
 • Leest het boek vlot?
 • Is het een goed samenhangend verhaal?
 • Spreekt de schrijfstijl mij aan?
 • Is de taal foutloos?
 • Sleurt het verhaal je mee?
 • Is eventuele nieuwe woordenschat duidelijk door de context?
 • Evolueren de personages doorheen het verhaal?
 • Kan ik mij de wereld visueel voorstellen door dit boek te lezen?

Voor ieder positief antwoord op een vraag krijgt het boek een punt. Op deze manier kwam ik op de volgende top drie.

 1. De Kaalvreter
 2. De Kus van Dabrowski
 3. Tekens van Leven

Onze top drie moesten we dan met een kort review doorsturen naar Klaartje.

De uitreiking

Op 10 oktober was het dan zover ‘de uitreiking’. Wij kregen op 22 september al een mailtje van Klaartje dat er voor ons een ticket zou klaarliggen in de Minard zelf.

Er werd ons ook gevraagd of iemand op het podium wou spreken als vertegenwoordiger van Gent leest. Ik heb mij daar niet voor opgegeven omdat ik het gevoel had dat er betere mensen voor waren. Dirk Lambrecht heeft dit uitstekend gedaan voor ons.

MDW4

Ik vond het heel spannend om te weten te komen wie de winnaar zou zijn. Ik weet dat ik snel een andere mening heb dan de meeste mensen dus dacht ik dat het heel anders ging uitdraaien. Blijkbaar toch niet. Dit jaar heeft De Kaalvreter zowel de publieksprijs als de juryprijs gewonnen.

Dit was een heel leuke ervaring die ik zeker nog wil meemaken. Hopelijk heeft dit artikel wat vragen van jullie beantwoord. Ik wil de bibliotheek ook bedanken voor het mooie cadeau van deze zes boeken en de kans om dit mee te maken.

Maya De Wulf