Shut Up and Write Gent: samen schrijven en inspiratie opdoen

7 september 2023

In stilte schrijven we met z'n allen, maar toch apart: een moment van gedeelde concentratie. Na afloop praten we na. Dat is het concept van 'Shup Up and Write'. Redacteur Esther geeft een woordje uitleg.

Ben je schrijver uit of uit de buurt van Gent, maar heb je soms dat extra duwtje in de rug nodig om echt je tanden in de woorden te zetten? Dan is Shut Up and Write Gent misschien iets voor jou! Twee keer per maand komen schrijvers samen om in stilte een aantal uren lang te schrijven. Welk genre je verkiest of hoe ervaren je bent, doet er niet toe. Iedereen is welkom!

De events vinden plaats op de laatste woensdag van de maand (welkom vanaf 18:45 en we schrijven van 19:00 tot 21:30) en op de tweede zondag van de maand (met een schrijfsessie van 13:00 tot 16:30). De sessies vinden plaats in - zoals de naam het misschien al doet vermoeden - Gent. We schreven al in de XYZ Lounge in de Zebrastraat, in de Vooruit, in Le Bal Infernal, en in de Krook! Stuk voor stuk aangename en inspirerende settings, als ik uit ervaring mag spreken.

Nu je weet waar en wanneer je welkom bent, vertel ik wat meer over hoe zo’n schrijfsessie in z’n werk gaat. Het typische Shut Up and Write event bestaat uit drie fases: de aankomst, de schrijfsessie zelf en het napraten. Bij het settelen in de ruimte wordt er hier en daar wat gebabbeld en kennisgemaakt. Wie je bent, wat je aan het schrijven bent, wat je schrijfdoel is, etc. Schrijven is vaak solitair van aard, dus dan is het extra interessant om andere schrijvers te leren kennen, te horen waar iedereen zoal mee bezig is en waarom ze schrijven.

Wanneer de tweede fase ingaat en de schrijfklok start, begint het echte werk. We schrijven volledig in stilte, op het tikken van de toetsenborden en de over het papier rollende pennen na dan. Een stilte die op wonderlijke wijze de schrijfspieren smeert. Door hier allemaal zwijgend in dezelfde ruimte te zitten, vorm je een soort pact met elkaar en met jezelf. Je voelt de concentratie en focus in de ruimte en die concentratie in combinatie met het feit dat iedereen hetzelfde doel heeft - iets talig creëren -, motiveert enorm.

Als de tijd van het schrijven verstreken is, resteert nog de babbel nadien. Na het schrijven is er namelijk nog de gelegenheid om te praten over hoe je de sessie hebt ervaren, om tips en ervaringen uit te wisselen, en/of om feedback over je werk te vragen. Wie liever niet napraat of wie liever geen werk deelt, wordt hier uiteraard niet toe verplicht. Al kan ik het zelf wel aanraden, want gezellig is het sowieso!

Deelnemen is gratis en je vindt de data, alsook de schrijflocaties terug op deze Facebookpagina: www.facebook.com/shutupwritege.... Je kan de sessies ook terugvinden tussen de events op deze website, in de UiTinVlaanderendatabank en via Meetup, ook zo blijf je op de hoogte van ons volgende schrijfmoment!

Bovendien is er ook een Facebookgroep, waarin je ook tussendoor ervaringen kan delen met medeschrijvers: https://www.facebook.com/group...

Deze groep is gesloten, dus je vraag zeker aan om lid te worden als je interesse hebt!

Esther De Baecke