‘The Queen of Fantasy’ in de Minard

22 september 2022

Afgelopen zondag 18 september kwam V.E. Schwab naar de Minard. Redacteur Maya was van de partij en schreef dit verslag.

Het was de eerste keer dat de bestsellerauteur V.E. Schwab een bezoek bracht aan België en dan koos ze nog voor onze prachtige stad. Dit hebben we volgens haar te danken aan een 'boekenverkoper' uit Gent die haar manager heeft ingefluisterd dat Gent niet ver is van Amsterdam. Haar tourschema had haar op zaterdag al naar de Nederlandse hoofdstad gebracht voor het ‘BookTok’-event van ‘The Best of Fantasy’.

Omdat de signeersessie en boekenverkoop werden georganiseerd door Bookz&Booze, vermoed ik dat de'boekenverkoper' in kwestie medestadslezer Ief Stuyvaert is. Dit maakte van deze namiddag een mooie samenwerking tussen twee van onze stadslezers aangezien Gent Leest-bezieler Nathalie De Neve nu ook directrice is van de Minard.

Queen of fantasy2

Deze weetjes maken dit al een interessant event, maar natuurlijk gaat het hier vooral over de ster van de dag, V.E. Schwab. Voor wie haar nog niet kent: Victoria Elizabeth Schwab is een Amerikaanse schrijfster die werd geboren op 7 juli 1987. Ze is het meest gekend voor haar Shades of Magic-serie en The Invisible Life of Addie Larue. Ze schrijft alles tussen kinderboeken en sciencefiction. In 2011 debuteerde ze met The Near Witch en is intussen tijd uitgegroeid tot de absolute top in de Fantasy wereld.

Dit evenement is deel van haar tournee voor de limited edition-versie van De Kleuren van Magie. De namiddag verliep als volgt. Het publiek werd eerst getrakteerd op een interview door Melissa Giardina (van Vindetta!). Daarin stelde ze vragen waardoor we V.E. Schwab beter leerden kennen zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Zo leerden we dat deze beide werelden enorm door elkaar lopen bij haar. Ze neemt namelijk nooit vakantie omdat ze geen vakantie van zichzelf kan nemen. Ze is een fervente lezer, dus probeert ze ook te schrijven op een manier die zijzelf als lezer leuker zou vinden. V.E. Schwab omschrijft zichzelf ook als een neurotische schrijver aangezien ze bij ieder boek enorm veel druk op haarzelf legt om het verhaal unieker en beter te maken.

Ze gaf ons ook inzicht in haar schrijfproces. Zo begint ze meestal met het einde van een boek om ervoor te zorgen dat ze weet waar het verhaal naartoe gaat. Ze doet dit ook om het een meer hapklare brok te maken. Van daaruit splits ze het verhaal in steeds kleinere stukken op door tussen het begin en het einde, stap voor stap op te vullen. Dit waren heel mooie tips voor mensen met schrijversambities.

Na dit interview werden nog vijf vragen uit het publiek gesteld en daarna was er een signeersessie. Iedereen kreeg bij het verlaten ook een mooie goodiebag met prints uit Victoria’s bekendste boeken, een pin van haar boek Gallant en het zou Bookz&Booze niet zijn zonder iets van drank. In mijn bag zat Ramon bier en Double Dutch Tonic.

Dit was een fantastische namiddag. Bedankt Ief van Bookz&Booze, Nathalie en het team van de Minard en uitgeverij Lannoo om V.E. Schwab naar onze stad te brengen. Mijn favoriete quote van deze namiddag is “Reading is like magic. You get words in your hands, but it plays like a movie in your head.”

Maya De Wulf

Queen of fantasy3