Tien boeken om naar uit te kijken - maart 2022

28 februari 2022

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.

Paradijs van Abdulrazak Gurnah (Meulenhoff Boekerij)
https://www.meulenhoff.nl/producten/paradijs-9789029095730
(verschijnt 3/3/22)

Paradijs is een rijk verhaal verweven met mythes, dromen en Bijbelse en Korantradities, het verhaal van een jonge jongen die opgroeit in een Afrika dat steeds meer gecorrumpeerd is door kolonialisme en geweld. In 2021 won de Tanzaniaanse schrijver Abdulrazak Gurnah de Nobelprijs voor Literatuur.

Zelf doen van Niña Weijers (Atlas Contact)
https://www.atlascontact.nl/boek/zelf-doen/
(verschijnt 4/3/22)

In Zelf doen probeert Niña Weijers al lezend en schrijvend een route door het leven te vinden. Ze voedt een hond op, leert levenslessen van haar rij-instructeur, verlangt naar de eenvoud van een Ikea-handleiding, ziet hoe alles verwordt tot zelfhulp, wordt dertiger, verhuist, vraagt zich af wat het betekent om, als vrouw, de huur te delen met een man. Met een even scherpe als zoekende blik bekijkt ze de dingen en zichzelf. Kleine kwesties blijken van levensbelang, grote vragen zijn vaak op te vouwen tot achterzakformaat.

Annette, een heldinnenepos van Anne Weber (Orlando)
https://www.uitgeverijorlando.nl/product/weber-anne-annette-een-heldinnenepos/
(verschijnt 9/3/22)

Geboren in 1923 in Bretagne, opgegroeid in een eenvoudig milieu, op jonge leeftijd al lid van de communistische résistance, na de oorlog werkzaam als neurofysioloog in Marseille, in 1959 tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege haar betrokkenheid bij de Algerijnse onafhankelijkheidsbeweging… Anne Weber vertelt in deze met de Deutscher Buchpreis bekroonde roman in verzen het indrukwekkende levensverhaal van Anne Beaumanoir.

Een winter in het zuiderland van Virginie Loveling (Standaard Uitgeverij)
https://www.standaarduitgeverij.be/boek/een-winter-in-het-zuiderland-9789022338810/
(verschijnt 22/3/22)

In de winter van 1886-1887 maakte Virginie Loveling met een bevriend echtpaar een lange reis naar de Azurenkust en Italië. In die tijd maakten de spoorwegen het overbruggen van afstanden opeens veel gemakkelijker en werden afgelegen streken voor het eerst echt bereikbaar. Loveling gaat op ontdekkingstocht en stapt vastberaden, met een grote openheid van geest, de wereld in. Haar nadruk ligt vooral op haar contacten met mensen van verschillende nationaliteiten en verschillende sociale status. Ze herinnert zich gesprekken over banale en bijzonder ernstige zaken, tegen een achtergrond van de nog weinig bekende praktijk van het reizen.

Ada’s plek van Sharon Dodua Otoo (Signatuur)
https://www.awbruna.nl/boek/romans/sharon-dodua-otoo/adas-plek/
(verschijnt 22/3/22)

Met beeldende taal, grote verbeeldingskracht en humor laat Sharon Dodua Otoo zien wat het betekent om een vrouw te zijn door de eeuwen heen. In de traditie van Yaa Gyasi, Annie Proulx en Virginia Woolf.

Ik herinner me van Joe Brainard (Oevers)
https://uitgeverijoevers.nl/joe-brainard-ik-herinner-me/
(verschijnt 22/3/22)

Ik herinner me is de cultklassieker uit 1970 van auteur en kunstenaar Joe Brainard, over opgroeien in de jaren ’50 in Oklahoma en zijn leven in de jaren ’60 en ’70 in New York City. Als autobiografie was Brainards methode briljant eenvoudig: specifieke herinneringen opschrijven wanneer ze naar de oppervlakte van zijn bewustzijn kwamen, elk voorafgegaan door het refrein ‘Ik herinner me’. Met een voorwoord van Paul Auster.

Slagschaduw van Jo Claes (Houtekiet)
https://www.houtekiet.be/nl/artikelpagina/9789089249180/slagschaduw
(verschijnt 25/3/22)

Thomas Berg, hoofdinspecteur bij de Federale Politie van Leuven, krijgt op een dag de vraag van zijn buurvrouw Tine om samen naar de film ‘Slagschaduw’ te gaan kijken. De prent vertelt het verhaal van een uit de hand gelopen burenruzie over een boom in de tuin van het ene koppel die het licht wegneemt uit de tuin van het andere. Tenminste, dat lijkt zo, maar volgens Tines zus Karlien is er iets heel anders aan de hand.

De draaischijf van Tom Lanoye (Prometheus)
https://bibliotheek.be/catalogus/tom-lanoye/de-draaischijf/boek/library-marc-vlacc_10373840
(verschijnt 28/3/22)

Nieuwe historische roman van Tom Lanoye over de periode vóór, tijdens en lang na Wereldoorlog II, waarin hij Alex Desmedt aan het woord laat, die zich in Antwerpen vlak voor de oorlog opwerkt tot directeur van het grote stadstheater.

Zee nu van Eva Meijer (Cossee)
https://www.uitgeverijcossee.nl/boek/Zee-nu-T782.php
(verschijnt 31/3)

Zee nu is als de zee – grillig, woest en onvoorspelbaar, dreigend en uiteindelijk troostend. Het is een roman over het grootste gevaar van dit moment, over de natuur die ons bedreigt en koestert en over de mens, die gedwongen wordt zichzelf opnieuw uit te vinden.

Reis zonder terugkeer van David Diop (Cossee)
https://bibliotheek.be/catalogus/david-diop/reis-zonder-terugkeer/boek/library-marc-vlacc_10370484
(verschijnt 31/3)

Net als in het bekroonde Meer dan een broer belicht David Diop een episode uit de koloniale geschiedenis. Een geschiedenis die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Freiko Calle