Tien boeken om naar uit te kijken - juni 2022

25 mei 2022

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.

De grote zomer van Ewald Arenz (Nieuw Amsterdam)
https://nieuwamsterdam.nl/product/8777/
(verschijnt 7/6/22)

Frieder is zestien en moet de hele zomer studeren om niet te blijven zitten. Daarom moet hij bij zijn norse opa logeren terwijl de rest van zijn familie op vakantie gaat. Maar deze zomer gaat niets zoals verwacht. Het is de zomer waarin hij Beate ontmoet bij het zwembad, het meisje in het groene badpak dat zijn hart op hol brengt. De zomer waarin hij voor het eerst begrijpt hoe zijn familie in elkaar zit en voor het eerst geconfronteerd wordt met de betekenis van vriendschap, liefde en verlies. Na deze zomer zal niets meer hetzelfde zijn.

Het geheim van Gent van Steve Berry (De Fontein)
https://www.uitgeverijdefontein.nl/boek/het-geheim-van-gent-1/
(verschijnt 8/6/22)

Het wereldberoemde schilderij Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck is in de loop der eeuwen dertien keer vernield, ontmanteld of gestolen. Waarom? Welke geheimen herbergt het? Onderzoeker Nick Lee reist naar België en komt bij toeval een van de verdwenen panelen van het kunstwerk op het spoor. Zijn zoektocht is een gevaarlijke race tegen de klok, met gevaar voor eigen leven, waarin hij van meerdere kanten gedwarsboomd wordt…

Krop van Anne Provoost (Querido)

https://www.singeluitgeverijen.nl/querido/boek/krop/
(verschijnt 8/6/22)

Anne Provoosts generatie is misschien de laatste die kan terugkijken op een tijd waarin het stijgende water een hypothese was. In de dreigende storm is de geliefde een eiland. Het geruststellende van samen ouder worden is een troost, want ‘er is tussen ons iets enorms aan de gang’. Dit is poëzie over wat naar de keel grijpt en wat je staande houdt.

Ogen van de Richel van Roy Jacobsen (De Bezige Bij)
https://www.debezigebij.nl/boek/ogen-van-de-rigel/
(verschijnt 9/6/22)

In Ogen van de Rigel, het derde deel in Roy Jacobsens veelgeprezen romanreeks, verlaat Ingrid het eiland van haar familie, op zoek naar de vader van haar kind. Haar tocht brengt haar dwars door Noorwegen, een land dat overal de littekens van de Tweede Wereldoorlog draagt.

Drie zomers van Margarita Liberaki (Meulenhoff Boekerij)
https://www.meulenhoff.nl/producten/drie-zomers-9789029094993
(verschijnt 9/6/2022)

De herontdekking van de populairste moderne Griekse klassieker, een bestseller in Griekenland.
Drie zussen, drie zomers. Op het Griekse platteland tussen de weelderige natuur leven Maria, Infanda en Katerina. Ze brengen de zomers door in hun tuin, groeien op, worden verliefd en leren over het leven.

De vlieger van Laetitia Colombani (Ambo/anthos)
https://www.amboanthos.nl/boek/de-vlieger/
(verschijnt 13/6/22)

In De vlieger van Laetitia Colombani wordt het lot van een jonge Franse vrouw voorgoed vervlochten met dat van een Indiaas meisje. Nadat haar leven een tragische wending heeft genomen besluit Léna, een jonge Franse vrouw, in retraite te gaan in India. Dagelijks zwemt ze in de Indische Oceaan en ziet ze op het strand een meisje vliegeren. Door ingrijpen van dat meisje wordt Léna gered als ze op een ochtend door de zee wordt meegesleurd. Als ze het meisje, Lalita, wil bedanken, komt ze erachter dat ze wordt uitgebuit in een restaurant. Ze is nooit naar school gegaan en verbergt zich achter een muur van stilte. Wat schuilt er achter haar zwijgen?

De drie duifkes van Hilde Van Mieghem (De Arbeiderspers)
https://www.singeluitgeverijen.nl/de-arbeiderspers/boek/de-drie-duifkes/
(verschijnt 14/6/22)

1920. Drie temperamentvolle, beeldschone jonge vrouwen willen uitvliegen, dartelen en liefhebben. Boerendochter Madeleine wordt uitgehuwelijkt en moet haar grote liefde verlaten voor een wrede echtgenoot. De zevenjarige Tine verliest haar moeder, en de zorg voor haar broer, vader en hun armzalige boerderij valt op haar frêle schouders. Juliet vlucht weg van haar zuipende, promiscue moeder en wordt dienstmeisje bij een Joods gezin. Zwanger van de heer des huizes wordt ze als ‘een gevallen vrouw’ op straat gezet. Hun paden kruisen, en er ontstaat een hechte vriendschap. Samen strijden ze op leven en dood tegen een liefdeloos, hard bestaan – hoe ontsnap je aan een schraal en zielloos leven?

Opgeruimd staat netjes van Vera Kurian (Volt)
https://www.singeluitgeverijen.nl/volt/boek/opgeruimd-staat-netjes/
(verschijnt 21/6/22)

Maak kennis met Chloe Sevre. Ze is een eerstejaars student die hoge cijfers haalt, graag naar yogalates en studentenfeesten gaat en daarnaast ook nog tijd vindt om de perfecte moord te plannen. De afgelopen zes jaar heeft ze hard gewerkt aan haar plan om wraak te nemen op iemand uit haar verleden en nu is de tijd gekomen om alles in gang te zetten.

Alles wat je liefhebt wordt mooi van Babs Gons (Atlas Contact)
https://www.atlascontact.nl/boek/alles-wat-je-liefhebt-wordt-mooi/
(verschijnt 23/6/22)

De teksten van Babs Gons leven en bewegen: gedichten monden uit in columns, een verhaal leest als een vers, continu vloeien vorm en inhoud in elkaar over. Telkens weer blijkt Babs met haar warme observaties lezers te raken, of ze nu spreekt over de coronacrisis, over de stad, het (stief)ouderschap, over de schoonheid van het woord ‘veerkracht’, over zomerlichamen (of juist niet), over gastvrijheid, harten die breken en/of helen, over bijzondere ontmoetingen, zomaar op straat – het is Babs’ zachte, verbindende blik die zoveel lezers aanspreekt. Tijd om haar observaties te verzamelen in een boek dat, wat er ook in de wereld speelt, leest als een geruststelling.

Een liefdeshuwelijk van Monica Ali (De Geus)
https://singeluitgeverijen.nl/de-geus/boek/een-liefdeshuwelijk/
(verschijnt 28/6/22)

Yasmin Ghorami heeft veel om dankbaar voor te zijn: een fijne familie, een veelbelovende carrière als arts en een knappe verloofde, Joe. Als hun trouwdag nadert maken Yasmins ouders kennis met Joe’s moeder, een vrijgevochten feministische medialieveling. Deze ontmoeting brengt lang verzwegen geheimen, leugens en verraad aan de oppervlakte. Yasmin wordt gedwongen haar naasten met andere ogen te bekijken, en zich af te vragen wat ze eigenlijk in een relatie zoekt en wat een ‘liefdeshuwelijk’ werkelijk inhoudt.

Freiko Calle
(Collectievormer Bibliotheek De Krook)