Twaalf boeken om naar uit te kijken - juli 2022

6 juli 2022

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.


Perfecte moord van Helen Fields (Ambo/Anthos)
https://www.amboanthos.nl/boek/perfecte-moord/
(verschijnt 5/7/22)

Perfecte moord van Helen Fields is het zesde deel van de D.I. Callanach-serie. Bart Campbell weet dat de kans klein is dat hij dit overleeft. Al uren zit hij opgesloten in een container. Hij kan zich niet meer precies herinneren wat er is gebeurd, wel dat hij is gedrogeerd en in Edinburgh is ontvoerd. Zeker is dat hij zich nu op een containerschip bevindt. Wat hij niet weet, is dat hij onderweg is naar Frankrijk, waar hem een gruwelijk lot wacht.

AV Gent Leest 10 titels blok1


Zone 1 van Colson Whitehead (Atlas Contact)
https://www.atlascontact.nl/boek/zone-1/
(verschijnt 5/7/22)

Een pandemie splijt de mensheid in tweeën: de levenden, en de levende doden. Nadat de eerste slachtoffers zijn gevallen probeert de niet-geïnfecteerde Amerikaanse bevolking de samenleving opnieuw op te bouwen. De belangrijkste taak: het terugveroveren van Manhattan, waar verscholen, moordlustige zombies happen naar het menselijke vlees dat hen probeert uit te roeien.

De nichtjes van Aurora Venturini (Podium)
https://uitgeverijpodium.nl/product/8813/
(verschijnt 5/7/2022)

Yuna groeit op in de jaren veertig in La Plata, een stad nabij Buenos Aires. Ze worstelt met een leerachterstand en doet haar best om met behulp van een woordenboek de taal beter onder de knie te krijgen. Het huis waarin ze opgroeit is er een zonder mannen, de vrouwen uit haar familie zijn allen beschadigd. Yuna probeert haar milieu, waarin misbruik en geweld aan de orde van de dag zijn, te begrijpen en te ontstijgen. Met een openhartige blik kijkt ze naar de wereld, haar vertelstem is ontwapenend, grappig, brutaal en onvergetelijk: zo trekt ze je haar kolkende wereld in.

Slapeloze nachten van Elizabeth Hardwick (Nijgh & Van Ditmar)
https://www.singeluitgeverijen.nl/nijgh-van-ditmar/boek/slapeloze-nachten/
(verschijnt 5/7/2022)

Deze beroemde autobiografische roman behoort tot de klassieken van de naoorlogse Amerikaanse literatuur. In Slapeloze nachten kijkt een vrouw terug op haar leven. Een stoet van mensen trekt aan haar voorbij, ze bezoekt plaatsen van weleer en beleeft opnieuw beslissende wendingen in haar bestaan. In een meanderende stroom van herinneringen, bespiegelingen, portretten, brieven, verlangens en dromen, vertelt de hoofdpersoon haar verhaal. Een verhaal van eenzaamheid, echtscheiding, liefde, verloren intimiteit, bittere jeugd, maar ook van boeken, schrijvers, reizen en ontmoetingen.


De club van Ellery Lloyd (HarperCollins)
https://www.harpercollins.nl/9789402710625/de-club/
(verschijnt 6/7/22)

Een vergeten eiland voor de Engelse kust is omgetoverd tot het toppunt van luxe: Island Home. Hier kunnen de rijken en beroemdheden feesten en in vijfsterrensuites verblijven, ver weg van de nieuwsgierige blikken van fans en media. Als de eerste gasten arriveren, blijkt dat de mooiste mensen de lelijkste geheimen met zich meedragen.

Een heel gewoon leven van Imogen Crimp (Cargo)
https://www.uitgeverijcargo.nl/boek/een-heel-gewoon-leven/
(verschijnt 7/7/22)

AV Gent Leest 10 titels blok2

Een vurig, duister maar ook grappig debuut over ambitie, seks, macht, geld en liefde.
Anna is een jonge vrouw met een grote ambitie om operazangeres te worden. Overdag moet ze zich meten met haar medestudenten, die allemaal over een onuitputtelijke hoeveelheid culturele bagage en financiële middelen lijken te beschikken. ’s Avonds zingt ze in een hotelbar om de huur te kunnen betalen van het verwaarloosde appartement dat ze deelt met haar vriendin Laurie.
Dan ontmoet ze Max, een succesvolle veertiger, die haar alles kan geven wat ze wil. Maar hij is ook veeleisend, en er ontwikkelt zich een machtsspel tussen de twee. Anna zal keuzes moeten maken die grote invloed hebben op haar toekomst.

Weerlicht van Jante Wortel (Das Mag)
https://dasmag.nl/product/jante-wortel-weerlicht/
(verschijnt 8/7/22)

Weerlicht is een moedige debuutroman over de verstikkende dynamiek van een gezin en de vraag hoe je iemand kunt helpen die zichzelf dwangmatig kapotmaakt.

Wahala van Nikki May (Ambo/Anthos)
https://www.amboanthos.nl/boek/wahala/
(verschijnt 12/7/22)

Wahala is het veelbesproken debuut van Nikki May. Een plotgedreven, eigentijdse en onvergetelijke roman vol scherpe humor en vlotte dialogen. Een onvervalste pageturner over vriendschap en rivaliteit.

Vers gezocht van Stijn De Paepe (Lannoo)
https://www.lannoo.be/nl/vers-gezocht
(verschijnt 12/7/22)

Postume editie van de tijdloze bundel gelegenheidsgedichten van Stijn De Paepe.

Meer dan je ooit zult weten van Katie Gutierrez (Meridiaan)
https://www.meridiaanuitgevers.com/boeken/meer-dan-je-ooit-zult-weten
(verschijnt 13/7/22)

Terwijl ze het internet afstruint naar recente, sensationele misdaden, stuit true crime journaliste Cassie Bowman op een artikel over Lore Rivera.
Cassie is geïntrigeerd door de vrouw en het soort dubbelleven dat overwegend met mannen wordt geassocieerd.

AV Gent Leest 10 titels blok3

Waarom heeft ze het gedaan, hoe rechtvaardigde ze haar bedrog? Ze zoekt Lore op, maar hoe meer Cassie met Lore praat, hoe meer ze twijfelt aan het verhaal rondom de moord.
In afwisselende tijdlijnen verteld door Cassie en Lore is Meer dan je ooit zult weten een portret van twee zeer verschillende vrouwen en tegelijkertijd een prachtig onderzoek naar huwelijk en moederschap en de onmogelijkheid iemand ooit echt te kennen.

Schervenstad van Hanan Faour (De Geus)
https://www.singeluitgeverijen.nl/de-geus/boek/schervenstad/
(verschijnt 19/7/22)

Nadine en Isaac zijn een tweeling. In hun kindertijd zijn ze onafscheidelijk. Toch wordt Isaac, als jongen met een Arabische achtergrond, door de buitenwereld heel anders behandeld dan zijn zus. Op hun veertiende wordt de tweeling door het stukgelopen huwelijk van hun ouders ook van elkaar gescheiden. Isaac vertrekt met zijn Libanese vader naar diens geboorteland, terwijl Nadine met haar Nederlandse moeder achterblijft in hun Noord-Limburgse dorpje.
Dan wordt de wereld in de zomer van 2020 opgeschrikt door een explosie in de haven van Beiroet. Al heeft ze haar tweelingbroer meer dan tien jaar niet gezien, Nadine weet één ding zeker: ze moet erheen.

Nachtprogramma van Kathrin Röggla (het balanseer)
http://hetbalanseer.be/uitgaven/proza/nachtprogramma-kathrin-roggla/

(verschijnt 28/7/22)
In Nachtprogramma licht de Oostenrijkse Kathrin Röggla de werkelijkheid uit haar hengsels. De ingenieus in elkaar hakende verhalen tonen onze op groei en efficiëntie gerichte wereld, voortdurend zwenkend tussen het banale en het surreële, tussen de herhaling en het totaal onverwachte. Röggla’s universum wordt beheerst door desoriëntatie en miscommunicatie.

Freiko Calle
(Collectievormer Bibliotheek De Krook)