Twaalf boeken om naar uit te kijken - april 2024

29 maart 2024

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel


Caledonian Road van Andrew O’Hagan (Prometheus)
(verschijnt 2/4/2024)

“Londen, mei 2021. Campbell Flynn, kunsthistoricus en intellectuele celebrity, betreedt het rijk van de middelbare leeftijd. Gevoed door een behoefte aan bewondering en de fijnere dingen van het leven neemt hij mensen niet half zo serieus als zij zichzelf nemen. Hetgeen de eerste van zijn vele fouten zal blijken.
Acht jaar schreef Andrew O’Hagan aan Caledonian Road, zijn magnum opus: een roman over rijken en armen, bevoorrechten en achtergestelden, mensen mét en zonder moreel besef. Het is een roman van victoriaanse proporties en onbetwistbaar een monumentaal boek voor onze tijd.”

1 4 Freiko april 2024

Stemmen in het duister van Nicci French (Ambo/Anthos)
(verschijnt 2/4/2024)

“Nancy heeft al vanaf de eerste dag geen goed gevoel over haar nieuw appartement en over enkele andere bewoners van het pand, en ze merkt dat dat een weerslag op haar stemming heeft. Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy heeft haar nog kort voor haar dood gezien en is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Niemand gelooft haar. Alleen rechercheur Maud O’Connor staat haar te woord...”

Zomer aan de Rivièra van J.P. O’Connell (Luijtingh-Sijthoff)
(verschijnt 4/4/2024)

“Het vervolg op Hotel Portofino, een heerlijke zomerse roman voor de liefhebbers van Downton Abbey, en lezers van Lucinda Riley en Soraya Lane.

Italië, 1927. Voor Hotel Portofino breekt de tweede zomer aan de Rivièra aan. Het seizoen komt lekker op gang, en het hotel bloeit na de hobbelige beginfase.”

De bewaring van Yael van der Wouden (Chaos/Das Mag)
(verschijnt 5/4/2024)

De bewaring speelt zich af in het naoorlogse Overijssel. Kogelgaten zijn weer gedicht, herinneringen aan de Holocaust zo veel mogelijk verstopt. Isabel woont alleen in het huis van haar overleden moeder, waar alles rustig voortkabbelt tot plotseling haar broer Louis met zijn nieuwe vriendin Eva voor de deur staat om bij haar de zomer door te brengen.
Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.”

Een ander leven van Bart Moeyaert (Arbeiderspers)
(verschijnt 9/4/2024)

“In januari 1996 verrast Bart Moeyaert zijn zeventigjarige moeder met een verjaardagscadeau. Ze gaan samen drie dagen naar Parijs. Met deze citytrip als leidraad schetst Moeyaert niet alleen een intiem portret van zijn moeder, hij stelt ook vast hoe verbazend vaak Parijs in zijn leven is opgedoken, en hoe weinig hij zijn ouders over zijn leven heeft verteld. Aan de hand van brieven, foto’s, herinneringen en dagboekfragmenten vertelt hij openhartig over zijn late coming of age — de zoekende periode na zijn vroege schrijversdebuut. Hij probeert antwoorden te vinden, onder andere op de vragen die hij zijn moeder in Parijs niet heeft gesteld.”

5 8 Freiko april 2024

Duivelsgreep van Lina Wolff (Atlas Contact)
(verschijnt 11/4/2024)

“Een Zweedse vrouw arriveert in Florence, waar alles haar vreemd en overweldigend lijkt. De terracotta daken, de kerktorens, de verliefde stellen op straat. De man voor wie ze haar vorige leven heeft opgegeven is dik en lelijk, en misschien vragen de mensen zich af wat iemand zoals zij met iemand zoals hem te zoeken heeft. Maar het kan haar niets schelen. Het duurt niet lang voordat de jaloezie oplaait, en die is geheel wederzijds. Pas later zal ze zich afvragen wanneer ze haar grip op hem kwijt is geraakt. Wanneer hij zijn greep onherroepelijk op haar heeft verstevigd. Zijn duivelsgreep.”

Gentlemen van Patricia Jozef (De Geus)
(verschijnt 11/4/2024)

“In luchtig en scherpzinnig proza verweeft Patricia Jozef begeerte en het nuchtere alledaagse. Met een meesterlijke verfijning beschrijft ze hoe een vrouw haar grenzen, normen en waarden aftast. De verborgen wereld van gigolo’s krijgt een menselijk gezicht.”

Mothers’ Instinct van Barbara Abel (Lannoo)
(verschijnt 16/4/2024)

“Tiphaine en Laetitia zijn niet alleen buren, maar ook hartsvriendinnen. Ze wonen in een mooie, rustige buitenwijk en hun zonen, die in hetzelfde jaar geboren zijn, groeien op als tweelingbroers. Maar na een tragisch ongeval stort hun perfecte wereldje in elkaar...
Een spannende psychologische thriller over rauw verdriet, paranoia en wraak. ”

Verliefde engel van Bart Koubaa (Querido)
(verschijnt 16/4/2024)

“In de zomer van 2022 reist Bart Koubaa met zijn gezin naar New York. Tijdens een bezoek aan het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Manhattan wordt hij door de viceambassadeur van België, een jeugdvriend van zijn vrouw, uitgenodigd achter het spreekgestoelte te gaan staan waar de persconferenties van de Veiligheidsraad plaatsvinden. Terwijl zijn dochter hem fotografeert, wordt hij met stomheid geslagen. Zijn gedachten zijn bij Safia Nazir, een Afghaans meisje dat door haar vader aan een oom werd verkocht. Ik moet iets doen, denkt hij als hij wat later terug in de stad rondloopt, en hier is alles mogelijk.
De verliefde engel is een poëtische reddingsactie van een meisje dat de moeite van het redden waard is.”

9 12 Freiko april 2024

Mes van Salman Rushdie (Pluim)
(verschijnt 16/4/2024)

“In augustus 2022 werd Salman Rushdie aangevallen op een podium in New York, waardoor hij bijna het leven liet. Mes is het verslag vanaf het moment dat de traumahelikopter arriveerde tot de onzekere dagen in het ziekenhuis en het begin van een lange revalidatie. Rushdie is een schrijver en kan bijgevolg niet anders dan schrijven, ook niet op het dieptepunt. Of misschien is het zo dat juist op het dieptepunt het schrijven moet, want bovenal is dit een boek over het openen van nieuwe deuren in de werkelijkheid, over de macht van de verbeelding. Over wat literatuur vermag.”

Trilogie van de oorlog van Agustín Fernández Mallo (Koppernik)
(verschijnt 25/4/2024)

“De nieuwe trilogie van de winnaar van de Europese Literatuurprijs Agustín Fernández Mallo is zijn meest ambitieuze roman tot nu toe.
Trilogie van de oorlog – beschreven als de roman die David Lynch en W.G. Sebald hadden kunnen schrijven als ze hun krachten hadden gebundeld – is een verbijsterende roman over en voor onze onsamenhangende tijd.”

Ik ben fan van Sheena Patel (Cossee)
(verschijnt 30/4/2024)

“‘Ik stalk een vrouw op het internet die naar bed gaat met dezelfde man als ik.’ Na deze eerste bekentenis vertelt een jonge vrouw over de afaire die ze is begonnen met een succesvolle, getrouwde man. Wanneer blijkt dat hij er meerdere minnaressen op nahoudt, waaronder een onuitstaanbare infuencer, ontwikkelt ze niet alleen een obsessie voor de man, maar ook voor zijn populaire minnares. Het culmineert in een vlammend verhaal over verlangen, liefde en een ongelijke machtsdynamiek.”

Freiko Calle
(Collectievormer Bibliotheek De Krook)